Eurochambers’ın hazırladığı Eurochambres Kadın Ağı Anketi 2023 Raporu, kadın girişimcilerin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları ele alıyor.
Eurochambres Kadın Ağı Anketi 2023 raporu, Aralık 2002‘den Mart 2023‘e kadar 24 ülkedeki (AB ve komşu ülkeler) kadın girişimcilerden toplam 823 yanıtın toplandığını ortaya koyuyor. Bu sonuçlar, kadın girişimcilerin karşılaştıkları zorluklara karşı dirençli olduklarını ve işlerinde uzun vadeli bir vizyona sahip olduklarını gösteriyor.
Bürokratik işlemler ve finansmana erişim, kadın girişimcilerin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Bu nedenle ulusal düzeyde kadın girişimcileri desteklemek amacıyla uygulanan prosedürlerin basitleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Finansmana erişim konusunda ise kadınlar, cinsiyetleri veya faaliyet gösterdikleri alanlardan dolayı ayrımcılığa maruz kaldıklarını dile getiriyor.
Kadınlar için İş Hayatında Eşitlik Büyük Önem Taşıyor
Rapor, kadınların ve erkeklerin tüm sektörlerde eşit şekilde temsil edilmesini sağlamak için zihniyet değişikliğinin önemli olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda; erkek egemen sektörlerdeki kadın rol modellerin yaygınlaştırılması ve eğitim sisteminin bu alana odaklanması gerektiğini gösteriyor. Ayrıca genç kadınların katılımının artırılmasıyla bu değişimin gerçekleştirilebileceği ifade ediliyor.
Rapora göre kadınlar, erkeklere kıyasla daha yüksek maaşlara sahip olduklarını ifade ediyor. Aynı zamanda kadınlar, yönetici pozisyonuna ulaşmanın kendileri için daha zor olduğunu düşünüyor. Yüksek düzeydeki pozisyonlara kadınlar ve erkeklerin eşit şekilde erişebilmesi ve ücretlendirmenin cinsiyetten bağımsız olabilmesi için özel ve kamu düzeyinde daha fazla düzenlemeye ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Kadın girişimcilerin büyük çoğunluğu, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm alanlarında önde gelen bir konumda yer alıyor. Kadın girişimciler, bu alanlarda daha fazla finansman imkânının sağlanması ve teşviklerin daha geniş kitlelere yayılması gerektiği düşüncesini taşıyor.