Zorlu Enerji, jeotermal ve güneş enerjisini bir arada kullanarak yenilenebilir elektrik üretim tesisinin faaliyete geçtiğini duyurdu. Bu birleşik tesis hem jeotermal kaynaklardan hem de güneş enerjisinden elektrik üretme kapasitesine sahip.
Şirket, Manisa‘da bulunan Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’ni hibrit bir santrala dönüştürdü. Yenilikçi projede 3,75 megavat pik (MWp) gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) desteği kullanılarak jeotermal santrale ek kapasite kazandırıldı.
Zorlu Enerji, Türkiye’deki elektrik üretiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden öncü bir şirket. Jeotermalden güneş enerjisine, rüzgârdan elektrikli araç şarj istasyonlarına kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren şirket, çevre dostu enerji üretimi ve sürdürülebilir kalkınma için önemli bir rol oynuyor. Şirketin bu stratejisi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretimindeki lider konumunu güçlendiriyor ve enerji sektöründe sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlıyor.
Zorlu Enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmak amacıyla Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi’ni inşa etti. Yenilikçi proje, jeotermali ana kaynak olarak kullanırken güneşi de yardımcı kaynak olarak kullanarak enerji üretiminde verimliliği artırıyor.
6,2 hektarlık bir alana inşa edilen Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi, toplamda 31 bin 200 adet ince film güneş panelinden oluşuyor. Her biri 115 Wp gücünde olan bu paneller, güneş enerjisini etkin bir şekilde toplayarak yenilenebilir enerji üretimine katkı sağlıyor.
Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdür Ali Kındap, Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi aracılığıyla ülke ekonomisine 4,5 milyon liralık katkı sağlanacağını belirtti. Kındap, “Türkiye’de birleşik enerji santrallerine öncülük edecek Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin arazi kurulumunu geçtiğimiz yılın aralık ayında tamamlayarak, ocak ayında devreye aldık ve sisteme elektrik vermeye başladık. Böylelikle halihazırda 45 megavat güce sahip olan Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’mizin kurulu gücünde, Güneş Enerjisi Santrali’nin de devreye alınmasıyla yılda yaklaşık olarak 6 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlayacağız.” dedi.
Ali Kındap, tesis ile 17 bin hanenin elektriğinin de temiz enerjiden sağlanabileceğini vurgulayarak şu sözleri ilave etti: “Bu sayede yılda 3 bin 600 ton karbondioksit (CO2) salımının da önüne geçilecek. Bu miktar da yaklaşık 9 bin ağacın bir yılda yapmış olduğu karbondioksit azaltımına ve 570 kişinin ürettiği karbondioksit salımına eşdeğerdir. Zorlu Enerji olarak sektörümüz açısından büyük kazanımları beraberinde getiren hibrit enerji santralleri üzerine yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Sırada Kızıldere 2 ve 3 santrallerimiz var. Bu tesislerimizde Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi kapasite tahsisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru gerçekleştiriyoruz. Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin sektörümüze örnek teşkil etmesini diliyoruz.”