Zihin Okuyan, GPT Benzeri Bir Yapay Zeka Sistemi!

Austin’deki Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insan düşüncelerini yorumlayabilen ve yeniden yapılandırabilen yeni bir yapay zeka (AI) sistemi geliştirdi.

Bilim adamları, kısa bir süre önce Nature Neuroscience’da insan düşüncelerini gerçek zamanlı olarak invaziv olmayan bir şekilde kelimelere çevirmek için AI kullanmayı araştıran bir makale yayınladı. Araştırmacılara göre, düşünceleri kelimelere dönüştürmek için mevcut yöntemler invazivdir.

Yani cerrahi implantasyon gerektirirler. Ayrıca “uyaranları yalnızca küçük bir kelime veya kelime grubu arasından tanımlayabilmeleri” açısından sınırlıdır. Austin’deki ekip, insan beyninin birden çok alanından gelen işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) sinyallerini aynı anda çözmek için bir sinir ağını eğitti.

Bu deney yürütülürken araştırmacılar, birkaç denekten saatlerce podcast dinletirken, bir fMRI makinesi non-invaziv bir şekilde beyin aktivitelerini kaydetti. Ortaya çıkan veriler sonrasında sistemi belirli bir kullanıcının düşünce kalıplarına göre eğitmek için kullanıldı. Eğitimden sonra deneklerin beyin aktiviteleri, podcast dinlerken, kısa filmler izlerken ve sessizce bir hikaye anlatmayı hayal ederken tekrardan izlendi. Deneyin bu bölümünde yapay zeka sistemi, deneklerin fMRI verilerini besledi. Sİnyalleri de gerçek zamanlı olarak sade bir dille çözdüğü aktarıldı.

Austin’deki Texas Üniversitesi’nden yapılan bir basın açıklamasına göre, yapay zeka zamanın yaklaşık yüzde 50’sinde işleri doğru yapabildiği söyleniyor. Ancak sonuçların kesin olmadığı belirtildi. Araştırmacılar yapay zekayı, düşünülen kelimeleri tam olarak değil, hakkında düşünülen genel fikirleri iletmek için tasarladı. Şunu belirtelim ki, yapay zekanın kendi istekleri dışında düşüncelerine sızmasından endişe duyan herkes için, bilim adamları bunun şu anda bir olasılık olmadığı konusunda çok netler. Bir kişinin düşüncelerinin en istilacı olmayan bir şekilde okunmasını sağlayan bir gelişme. Aynı zamanda bunu da ilk kez sağlayan devasa bir gelişme olduğu aktarılıyor. Bu yenilikçi kod çözücü, insanlar sessizce hikayeleri dinlemekle veya zihinlerinde hayal etmekle meşgulken, konuşmayı büyük bir doğrulukla yeniden yapılandırabilir. Yalnızca fMRI tarama verilerini kullanır. Geçmişin kod çözme sistemleri artık cerrahi implantlar gerektiriyor. Son gelişme, bazı insanlarda konuşmayı geri kazanmanın yeni yollarının nasıl ortaya çıktığına dair bir olasılık ortaya koyuyor. Bunlar felçler veya diğer motor nöron durumları nedeniyle iletişim kurmakta zorlanıyor. Uzmanlar, istilacı olmayan teknoloji açısından, geçmişte yapılanlara kıyasla bunu çok büyük bir gelişme olarak adlandırıyor.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım