Tüpraş, yeşil hidrojen teknolojilerini kullanarak beyaz eşya sektöründe Arçelik ile düşük karbonlu buzdolabı üretimine destek sağlayacak. Tüpraş, “IS2H4C” isimli projesiyle karbon yakalama ve yeşil hidrojen teknolojilerini bir arada kullanarak karbon emisyonunu azaltma ve döngüsel ekonomi için değer yaratmayı hedefliyor.
Tüpraş, Ufuk Avrupa Programı’ndan destek alarak, Stratejik Dönüşüm Planı ve 2050 Karbon Nötr hedefi doğrultusunda yenilikçi Ar-Ge teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. Proje kapsamında İzmir rafineri sahasında demo ölçekli üniteler kurulacak. Bu projede, rafineri baca gazından karbondioksit yakalanacak ve yeşil hidrojen altyapısı kullanılarak önce e-metanol, ardından poliüretan üretilecek. Bu düşük karbonlu poliüretan, Arçelik tarafından buzdolabı üretiminde kullanılacak.
Almanya’dan Fraunhofer Enstitüsü, uygulanacak teknolojileri geliştirmek üzere projede yer alırken, Arçelik de araştırma faaliyetlerine katkı sağlayacak ve son kullanıcı olacak. Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen projede, Türkiye dahil dört ülkede Döngüsellik Merkezleri (Hubs for Circularity) oluşturulacak.
Toplam 35 paydaşın yer aldığı projede, Tüpraş yüzde 70 destek oranı ile 1,8 milyon avro teşvik alacak.
Tüpraş’tan Arçelik’e Destek
Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Murat Şimşek, projeyle ilgili açıklamasında, dönüşüm planı kapsamında yeni karbon yakalama teknolojileri geliştirdiklerini ve saha uygulamalarını hayata geçirdiklerini belirtti. Şimşek, “Tüpraş Ar-Ge Merkezi’nde, emisyonları azaltmaya yönelik karbondioksit yakalama, kullanım ve depolama teknolojilerinin demo ölçekli çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca, yeşil hidrojen çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Ar-Ge Merkezimiz, temiz hidrojen ekosisteminin ve pazarının oluşturulmasına öncülük etmek amacıyla çalışıyor. Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen IS2H4C projesi de bunlardan biri. Döngüsel ekonomi yaklaşımı ile karbonsuzlaştırma çözümleri sunan projemizle, Arçelik’in üretim süreçlerine de katkı sağlıyoruz. Bu projenin, dönüşüm stratejimizi destekleyecek önemli teknolojik kazanımlar sağlayacağına inanıyorum,” dedi.
Arçelik’in Yeşil Dönüşüm Hedefi
Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız ise yenilikçi teknolojilerle dünya için değer yarattıklarını vurgulayarak, “2050 yılına kadar net sıfır bir şirket olmayı hedefliyoruz. Bu taahhüdün bir parçası olarak IS2H4C Projesi’ne katılmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu projede, rafineri baca gazından yakalanan karbondioksitin non-izosiyanat poliüretan üretiminde kullanılmasını ve bu malzemenin Manisa işletmemizdeki Ar-Ge Merkezi’mizde buzdolabı üretiminde değerlendirilmesini sağlayacağız. IS2H4C Türkiye Döngüsellik Merkezi’nde, çıktıları nihai ürüne dönüştürmede önemli bir rol üstleniyoruz. Projemizin, çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm alanlarında diğer sektörlere de örnek olacağına inanıyorum,” dedi.
Bu iş birliği, çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm alanlarında önemli bir adım olarak görülüyor.