Kentsel dönüşümle yenilenecek binaların “yeşil bina” standardına uygun olarak inşa edileceğini ifade eden sektör temsilcileri, binalara enerji kimliği kazandırılmasının enerji maliyetlerini düşüreceğini belirtiyor.
İstanbul Ticaret Odası Enerji, Çevre ve Dönüşüm İhtisas Komitesi’nin toplantısına, enerji, dönüşüm ve finans sektöründen Meclis ve Komite üyelerinin yanı sıra ilgili sektör temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı.
Kentsel Dönüşüm
Bu süreç, İstanbul Ticaret Odası Enerji, Çevre ve Dönüşüm İhtisas Komitesi’nin toplantısında değerlendirildi. Toplantının başkanlığını İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Zeki Akbal ve Giyasettin Eyyüpkoca yaparken, enerji, dönüşüm ve finans sektöründen Meclis ve Komite üyelerinin yanı sıra ilgili sektör temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katılım sağladı. Toplantıda, kentsel dönüşümle yenilenecek binaların “yeşil bina” standardına uygun olarak inşa edilmesi, binalara enerji kimliği verilmesi, enerji alt yapısının ve elektrik şebekelerinin yenilenebilir enerji ile adaptasyonu ve uyumu gibi konular ele alındı. Ayrıca, önümüzdeki dönemde devreye girecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve Yeşil Mutabakat Emisyon Raporlamasının ihracatçılara etkileri de toplantıda değerlendirildi.
Ortak Akıl Süreci
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal, enerjinin tüm sektörlerin ortak paydası olduğunu belirterek, “Dışa bağımlılığın yüksek olduğu enerji sektöründe verimlilik önem arz ediyor. Özellikle yerli kaynaklarla elde edilen enerjinin ve bu sektörde verimliliğin artması, cari açığın kapanması için de hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca ise sektörler arası iş birliğinin ve ortak aklın bu süreçte kazanımlar sağlayacağını vurgulayarak, “Tüm sektörlerin ortak hedeflerinden biri de enerji maliyetlerinin sürdürülebilir olması. Kentsel dönüşüm konusu, yeşil bina ve enerji kimliklerinin yeni binalara kazandırılması için önemli bir araç olacak” şeklinde konuştu.
Enerji Verimliliği Sağlanacak
Türkiye’de enerji tüketiminin üçte birinin binalarda gerçekleştiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yılda 10 milyar dolarlık kaybın tespit edildiğini ve enerji verimliliği uygulamaları konusunda hala yapılacak pek çok şeyin olduğunu belirtti. Yenilenebilir enerjide depolama sistemlerini değerlendiren temsilciler, yenilenebilir enerji ile mevcut iletim ve dağıtım hatlarının entegrasyonu konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu ve maliyetlerin oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Katılımcılar, enerjinin tüketildiği yerde üretim modelinin düşük maliyet ve sistem yönetim kolaylığı açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, soğutmanın enerji tüketimine katkıda bulunmadığını, ancak ısıtmaya göre üç kat daha maliyetli olduğunu belirterek, bu nedenle ısıtma-soğutma enerji sarfiyatının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.
Finansmanla Mümkün
Toplantıda, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nin 2025 yılı sonunda Sınırda Karbon Vergisi Uygulamasını devreye alacağı hatırlatılarak, bu durumun bir yeşil enerji duvarı ve risk anlamına geldiği, ancak dönüşümle birlikte fırsata dönüşebileceği vurgulandı. Finans sektörü temsilcileri, toplantıya katılarak karbon nötr olan işletmelere daha uygun ve düşük maliyetli finansman sağlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.