Dünya Ekonomik Forumu raporu: Küresel inşaat sektörü için iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliği koruma yol haritası sunuyor ve 1,8 trilyon dolarlık pazar fırsatı yaratılabilir.
Gelişmekte olan ekonomilerdeki hızlı kentleşme sürecinde, inşaat sektörünün karbonsuzlaştırılması önem taşıyor. Erken benimseyenler için ekonomik kazanımlar ve çevresel etkiler mümkün görünüyor. Boston Consulting Group (BCG) iş birliğiyle yayınlanan ‘Yeşil Bina Değer Zincirleri İçin: Çin ve Ötesi’ raporu, binaların tüm değer zincirinde 11 stratejik geçiş kaldıracını tanımlıyor. Bu kaldıraçların birleştirilmesiyle sektörün azaltma potansiyelinin yüzde 80’inden fazlası ortaya çıkarılarak 1,8 trilyon dolarlık bir pazar fırsatı yaratılabileceği belirtiliyor.
Dünya Ekonomik Forumu MD’si Gim Huay Neo, ‘İnşaat sektöründeki oyuncular için büyümenin ve rekabet gücünün yeni sınırı, malzemeler geliştirmek, inşaat yöntemleri tasarlamak ve net sıfır karbonlu, doğaya olumlu ve aşırı hava şoklarına dayanıklı operasyonel sonuçlar elde etmek olacaktır’ dedi.
Raporda, yeşil binalara yönelik kapsamlı bir vizyonun 4 temel özelliği belirtiliyor:
- Net Sıfır: İnovatif malzemeler ve teknolojilerle yaşam boyu emisyonların en aza indirilmesi.
- Dayanıklı: Binaların aşırı hava ve iklim değişikliklerine karşı maksimum direnç sağlaması.
- Doğa Pozitif: Doğal unsurları entegre ederek binaların çevresel etkinliğini artırmak.
- Refah Odaklı: Sakinlerin fiziksel ve zihinsel refahını artırmak, topluluk gelişimini desteklemek ve erişilebilirlik sağlamak.
BCG’de MD ve kıdemli ortak olan Yvonne Zhou, “Bina değer zincirinin karmaşıklığı, yukarı ve aşağı akış oyuncularının standart uyum ve teknoloji atılımı gibi eylemleri birlikte çalışmasını gerektirir. Yalnızca bu iş birliğiyle 11 kaldıraç tam olarak etkinleştirilebilir” dedi.
Rapora göre, bu vizyonu gerçekleştirmek için düzenleme ve endüstri standartları, yapay zeka, biyomalzemeler gibi veri ve ileri teknolojiler ile finansman ve beceri geliştirme desteği gibi kritik faktörlerin ele alınması gerekiyor.