Yerli Rüzgâr Türbinleri, Elektrik Üretmeye Hazırlanıyor

Kalyon Holding, güneş paneli üretiminde elde ettiği yüksek kalite standartlarını rüzgâr türbinleri için de benimsemeyi planlıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yerli rüzgâr türbinleri üretmek amacıyla ASELSAN ile bir ön anlaşma imzaladıklarını belirtti.

Kalyoncu, güneş panellerinde yüzde 85 yerlilik oranına ulaşarak yerli mühendisler ve yeni teknolojilerle ürün geliştirme konusunda önemli bir adım attıklarını belirtti. Aynı başarıyı rüzgâr türbinleri için de elde etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Kalyoncu, “Rüzgârda da bunu başarabilir miyiz diye çok uğraştık. Aselsan’dan önce yabancı firmalarla görüştük burada üretim yapabilir miyiz diye. Almanlarla, Çinlilerle, Siemens ile görüştük. En son geldiğimiz noktada Aselsan ile rüzgâr türbini üretmeye karar verdik.” dedi.

Kalyoncu, Aselsan ile yapacakları anlaşmada türbinin şanzıman kısmı üzerinde iş birliği yapılacağının altını çizdi ve şöyle konuştu: “Aselsan ile ön anlaşmamızı yaptık. Bu hafta veya gelecek hafta imzayı atacağız. Artık yerli güneş paneli gibi yerli rüzgâr türbinimiz de olacak. Yüzde 70 yerlilikle rüzgâr türbini üretmeyi hedefliyoruz. Bunun için Ankara, İzmir ve İstanbul’da fabrika kuracağız. İki yıl sonra ilk türbinleri kurmayı planlıyoruz. Tüm ekipmanları Türkiye’de yapacağız. Çeşitli yerlerde fabrika kuracağız. Şanzımanı, türbin kanadı, direği hepsi farklı yerlerde üretilecek. Aselsan ile ana motor şanzıman noktasında anlaşmamız var. Diğer tüm kısımları kendimiz yapacağız.”

Kalyoncu, türbinlerin kapasitesi olarak güneş panellerinde yakaladıkları dünya standardını koruyacaklarını, türbin kapasitesinin 5 megavatın üzerinde olacağını belirtti.

Ayrıca, fabrikalarını kuracakları şehirlerde rüzgâr ekipmanları üretimi için uygun altyapı olanaklarının mevcut olduğuna dikkat çeken Kalyoncu, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

“Ankara şanzıman üretimi, İstanbul ve İzmir diğer parçaların üretimi açısından öne çıkan şehirler. Aselsan’ın mühendislik alanında çok başarılı olduğunu biliyoruz. Rüzgâr türbininin şanzımanı helikopter şanzımanına benziyor. Aselsan bu konuda oldukça başarılı. Bundan faydalanacağız. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) rüzgâr ihalesinin tamamlanmasına 4 yıl var ancak biz 2 yılda türbini kurmayı planlıyoruz. Türbinlerimizi YEKA kapsamında ilk olarak Edirne’de daha sonra Kırklareli, Eskişehir, Sivas bölgelerinde yapılacak 1000 megavat kurulu güce sahip santrallerde kullanacağız.”