Eskişehir’de, yenilenebilir enerji kapsamında projeler üreten YENSİS Enerji, Güneş Enerji Santralleri (GES) kurulu gücünü artırarak yenilebilir enerji ile elektrik üretimine katkı sağlamayı hedeflerken, ayrıca elektrikli araç kullanımını artırarak fosil yakıt tüketimini yüzde 50’ye düşürmeyi amaçlıyor.
YENSİS Enerji, Eskişehir’de yenilenebilir enerji projeleri üreten bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Hedefleri arasında güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünü artırarak yenilenebilir enerji üretimine katkıda bulunmak ve elektrikli araç kullanımını teşvik ederek fosil yakıt tüketimini %50 oranında azaltmak. YENSİS Enerji Genel Müdürü Serkan Çetin, 2012 yılında kurulan şirketlerinin yenilenebilir enerji sistemlerinin her alanda yaygınlaşmasını hedefleyen bir felsefeyle hareket ettiğini belirtti. Türkiye genelinde öncü firmaların bayiliklerini alarak satış ve uygulama alanında hizmet verdiklerini vurgulayan Çetin, anahtar teslimi lisanssız güneş enerjisi sistemleri kurulumu, öz tüketime yönelik güneş enerjisi santrali kurulumları, GES danışmanlığı, güneş termal sistemler, ısı pompasıyla iklimlendirme, yerden ısıtma ve ısı dağıtımı, elektrikli araç alım satımı ve şarj istasyonlarının kurulumu gibi hizmetler sunduklarını ifade etti.
Çetin, yenilenebilir enerji alanında yaptıkları projeler hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Mühendislik, projelendirme ve uygulama olarak yurdumuzun çeşitli yerlerinde anahtar teslimi lisanssız elektrik üretimine yönelik arazi ve çatı üzeri GES kurulumları yaptık. Bu santrallerin periyodik ve planlı bakımları, servis hizmetleri ve panellerin temizlenmesi hizmetini veriyoruz. Ayrıca sektörün önde gelen panel üreticilerinin yapmış oldukları GES santrallerine deneyimli çalışanlarımız ve üst seviyede ekipman donanımlarımız ile destek sağlıyoruz. Şebeke bağlantılı ya da öz tüketime yönelik mikro çatılarda lityum bataryalı GES kurulumları yaptık ve devreye alınmasından itibaren iki yıl ücretsiz servis hizmeti verdik.” dedi.
10 Yılda 30 MWp Kurulu Güç
Çetin, GES çalışmaları kapsamında lisanssız elektrik üretimine odaklandıklarını belirtti ve Mayıs ayı itibarıyla 30 MWp (megavat pik) kurulu güce ulaştıklarını ifade etti. Aynı zamanda, elektriği olmayan 200‘den fazla noktada off grid (bağımsız şebeke) kurulumları gerçekleştirdiklerini açıkladı. Şirketin elektrikli araç şarj istasyonları için ticari olmayan 22 kW‘a kadar sistemlerin kurulumunu gerçekleştirdiğini belirtti. Ticari potansiyele sahip bölgelerin araştırıldığını ve bu bölgelere istasyon kurulumu için lisans sahibi firmalarla işbirliği yapılarak gerekli faaliyetlerin yürütüldüğünü sözlerine ekledi.