Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan Dünya Enerji Yatırımları raporuna göre, küresel enerji kriziyle birlikte ortaya çıkan enerji güvenliği endişeleri nedeniyle temiz enerji yatırımları, fosil yakıt harcamalarının önüne geçiyor. Küresel enerjiye olan artan ilgi, petrol üretim harcamalarını ilk kez aşabilecek düzeyde yapılan yatırımları beraberinde getirebilir.
Temiz Enerji Yatırımları Fark Attı
Bu yıl küresel enerji yatırımlarının 2,8 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu miktarın 1,7 trilyon doları yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, şebeke, depolama, düşük emisyon yakıtlar, verimlilik ve ısı pompaları gibi temiz teknolojilere yönlendirileceği öngörülüyor. Ayrıca, 1,1 trilyon dolarlık bir tutarın da kömür, gaz ve petrol gibi fosil yakıtlara yapılan yatırımlara ayrılması tahmin ediliyor. 2021-2023 döneminde, temiz enerji yatırımlarının yıllık bazda %24, fosil yakıt yatırımlarının ise %15 artış göstereceği hesaplanıyor.
Güneş Enerjisinde Günlük Yatırım
Temiz teknoloji yatırımlarının 1,7 trilyon dolarlık kısmının içinde, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımların 650 milyar doları oluşturuyor. Geçen yıla göre %10‘luk bir artışla bu alanda bir büyüme beklenmesi öngörülüyor. Tüm küresel enerji ve temiz teknoloji yatırımları içerisinde, her gün bir milyar doların üzerinde kaynak tahsis edilen yenilenebilir enerji sektörünün en fazla yatırım çeken alan olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, tüketici harcamalarındaki artışın etkisiyle elektrikli araç talebinin artması bekleniyor ve bu yıl elektrikli araçlara yönelik yatırımların 130 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor. Elektrik sektörü ise geçen yıla göre %12‘lik bir artışla, bu yılki toplam enerji yatırımlarının 1,2 trilyon dolarını oluşturacağı tahmin ediliyor.
Fosil Yakıt Yatırımları Arttı
Geçen yıl petrol ve gaz üreticilerinin elde ettiği 4 trilyon dolarlık net gelir sağladı. Fosil yakıt sektöründeki yatırımların artması bekleniyor. Büyük ve orta ölçekli petrol, gaz ve kömür şirketlerinin açıkladığı planlara göre, fosil yakıt tedariki harcamalarının bu yıl %6‘lık bir artışla 950 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Ancak bu harcamanın en büyük kısmı petrol ve gaz tedariki yatırımlarından oluşacak. Söz konusu sektörlerdeki yatırımların %7‘lik bir artış yaşanacak ve 500 milyar dolara yükseleceği hesaplanıyor.