Rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin etkin bir şekilde kullanılması amacıyla belirlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’nın (YEKA), sektördeki yatırımları hareketlendirmesi bekleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın web sitesinde yayımlanan duyurulara göre, güneş enerjisi santralleri (GES) için Çorum ve Şanlıurfa, karasal rüzgar enerjisi santrali (RES) için Kayseri ve Sivas‘taki bölgeler ile deniz üstü RES’te ise Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga açıklarındaki bölgeler, yeni YEKA projeleri için aday olarak belirlendi.
Türkiye, cari açığın azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele, yerli enerji teknolojisinin geliştirilmesi, temiz enerji sektöründe nitelikli eleman yetiştirilmesi ve elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payının artırılması hedefleri doğrultusunda farklı ölçeklerde ve neredeyse tüm şehirlerinde yeni projeleri hayata geçirme çabasında.
5 Ağustos tarihi itibarıyla ülkenin yenilenebilir enerji kurulu gücü şu şekilde:
Rüzgarda 11 bin 580 megavat, güneşte 10 bin 352, biyokütlede 2 bin 33, barajlı hidroelektrik santrallerinde 3 bin 282, akarsuda 8 bin 310, jeotermal enerjide ise 1.691 megavata ulaştı. Bu bağlamda, ağustos başında karasal ve deniz üstü rüzgar ile güneş enerjisi için Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleri için aday şehirlerin belirlenmesiyle birlikte, enerji sektöründe yatırımların hız kazanması bekleniyor.
YEKA Projeleri Meyvelerini Veriyor
Ocak 2020’de başlanan kurulum çalışmalarıyla Avrupa’nın en büyük, dünyanın nadir büyüklükteki güneş santrallerinden biri olan Kalyon Karapınar GES, 20 milyon metrekarelik araziye kuruldu ve elektrik üretimine başladı.
YEKA kapsamında oluşturulan dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikası olan Kalyon Fotovoltaik’te üretilen panellerle kurulumu tamamlanan santralde toplam 3 milyon 256 bin 38 güneş paneli kullanıldı.
YEKA GES-4 yarışmalarında Bor-2 ihalesini kazanan Ecogreen Elektrik Enerji Üretim AŞ, Bor ilçesi Emen köyü yakınlarında bulunan santralde inşaat ve kurulum çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 100 bin panelden oluşan ve tamamlandığında toplamda 244 bin 80 panelden oluşacak olan santralin elektrik üretimine bu ayın sonunda başlaması planlanıyor.
Büyük ölçekli YEKA yarışmaları, sektöre sadece üretim tesisleri değil, aynı zamanda yeni istihdam fırsatları da sunuyor. Ülkede güneş enerjisi sektöründe doğrudan ve dolaylı olarak faaliyet gösteren kişi sayısı 50 bin kişiye ulaşmış durumda. Türkiye’de 30’dan fazla güneş paneli üretim fabrikası bulunmakta olup, yıllık toplam 12 gigavat kapasitede panel üretimi gerçekleştiriliyor.