Yenilenebilir Enerji Kapasite İstatistikleri 2023 raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi, yüzde 9,6 artış göstererek 3 bin 372 gigavata yükseldi.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan rapor, dünya genelindeki yenilenebilir enerji kapsamında; toplam enerji kapasite artışındaki payının yüzde 83 olduğunu gösterdi. Geçen yılla kıyaslandığında bu oran yüzde 78 olarak kaydedilmişti.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkileri küresel doğal gaz ve petrole de yansımış, belli belirsizlikler yaşanmıştı. Ayrıca AB’nin Rus enerji ürünlerine uyguladığı ithalat ambargoları da enerji piyasalarında dengesizlikler yaşanmasına neden olmuştu. Bundan dolayı ülkeler kendi öz kaynaklarına yönelerek yenilenebilir enerji projelerine ve yatırımlarına ağırlık verdi. İklim değişikliği sorunu da ön plana çıkınca yenilenebilir enerjiye olan talep daha fazla arttı. Bu etkenlerden dolayı raporda dünya genelinde yapılacak yatırımlarla küresel yenilenebilir enerji kapasite artışının her yıl en az 1000 gigavat düzeyinde olması tavsiye ediliyor.
Kapasite artışında rüzgâr ve güneş yatırımlarının ön plana çıktığı görüldü. Güneş enerjisi ilave kapasite katkısı 192 gigavatla toplam kapasite artışının üçte birini oluşturdu. Böylelikle güneş enerjisi kurulu gücü küresel ölçekte 1053 gigavata ulaştı.
Güneş enerjisini 75 gigavat kapasite artışıyla rüzgâr enerjisi takip etti ve küresel rüzgâr kapasitesi 899 gigavata çıktı. Böylelikle, bu iki kaynağın oluşturduğu elektrik kapasite artışı, tüm kapasite artışının yüzde 90’ına sahip oldu.
Yenilenebilir hidroelektrik yatırımları diğer kaynaklara göre uzun sürede gerçekleştirilirken, geçen yılki ilave 21 gigavatla bu kaynağın oluşturduğu elektrik üretim kapasitesi 1256 gigavata yükseldi. Bunu 8 gigavat artışla biyoenerji, 181 megavat artışla jeotermal enerji izledi.
Dünya genelinde şebeke bağlantısı olmadan çalışan yenilenebilir enerji elektrik üretim kapasitesi geçen yıl önceki yıla göre yüzde 11 artış göstererek küresel ölçekte 1237 megavat oldu. Off-grid olarak adlandırılan bu sistemde güneşten elektrik üretim kapasitesi 478 megavat artışla 5,1 gigavat olarak kayıtlara geçti. Hidroelektrik kapasitesi ise sabit kaldı.