Avrupa Komisyonu, sunduğu yeni çevre dostu yasa tasarısıyla telefonlar ve tabletler için dayanıklılığı artırmayı, enerji verimliliğini yükseltmeyi ve kolayca onarılabilir olmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Komisyon bu adımlarla kullanıcılar için daha sürdürülebilir ve çevre dostu mobil cihazların kullanımını teşvik etmeyi hedefliyor.
Bu tasarıya göre; Avrupa Birliği pazarında satılan akıllı telefonlar ve tabletler için enerji verimliliği, pil ömrü, toza, suya ve düşmelere karşı dayanıklılık gibi çeşitli bilgilerin zorunlu olarak gösterilmesi gerekecek.
Üreticiler, kritik yedek parçaları tamircilere 5-10 iş günü içinde temin etmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca satışı sonlandırılan ürünlerin yedek parçaları da 7 yıl boyunca tedarik edilebilecek. Üreticiler, bozulan cihazların tamirinde makul ve orantılı bir ücret talep etmeye yönlendirilecek. Bunun yanı sıra ürünlerin tamir edilmesine yönelik bir puan sistemi de oluşturulacak. Cihazlar piyasaya sürüldükten sonra işletim sistemi güncellemelerinin en az 5 yıl daha sunulması zorunlu hale getirilecek. Bu güncellemeler cihazın performansını olumsuz etkilemeyecek ve kullanıcılar güncellemeyi reddettiklerinde herhangi bir performans değişikliği yaşamayacaklar.
Cihazlarda çevre dostu pil ömrü de öne çıkacak
Cihazların pillerinin kapasiteleri, 800 tam şarj döngüsü sonrasında başlangıç kapasitelerinin yüzde 80‘ini koruması gerekecek. Bu düzenleme, kullanıcıların cihazlarının pil ömrünü uzun süreli olarak koruyabilmesini hedefliyor.
Tasarının uygulamaya geçmesi durumunda üretilen telefonlar ve tabletler, 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 14 teravat saat birincil enerji tasarrufu sağlayacak. Tasarı aynı zamanda kritik ham madde kullanımını optimize etmeyi ve geri dönüşüm sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Sunulan yasa tasarısı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’ne iki aylık bir inceleme dönemi için sunulacak. Herhangi bir itiraz olmaması durumunda yasa tasarısı resmi olarak kabul edilecek.