EY‘nin araştırması, yeni nesil teknolojilere yönelik yatırım kararlarında sürdürülebilirliğin temel bir faktör olarak ön plana çıktığını ortaya koydu.
“EY Endüstrilerin Geleceği Araştırması 2023“, gelişmekte olan yeni nesil teknolojilere yapılan yatırım kararlarında sürdürülebilirliğin temel bir faktör olarak öne çıktığını ortaya koyuyor.
Uluslararası danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), Endüstrilerin Geleceği Araştırması’nın dördüncü versiyonunu yayınladı. EY’nin araştırması, işletmelerin yeni nesil teknoloji alanlarına yönelik yatırım kararlarının giderek artan bir şekilde sürdürülebilirlik ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedefleri tarafından yönlendirildiğini gösteriyor.
Türkiye’den 73 şirketin de dahil olduğu 1.325 şirket, yapılan araştırmada yüzde 76 oranında ESG’yi (çevresel, sosyal ve yönetişim) öncelikli bir yatırım kriteri olarak gördüklerini belirtiyor. Araştırmada verilen yanıtların yüzde 81‘inde ise 5G yatırımlarının ESG ilkelerini ya da önemli bir faktörü içerdiği ifade ediliyor. Araştırma verileri, işletmelerin bu yönde olan inancını destekliyor; katılımcıların yüzde 76‘sı gelişen teknolojilerin, kendi organizasyonlarının karbon salımını azaltmada kritik bir rol oynayabileceğine inanıyor.
Yeni Nesil Teknoloji Yatırımları Sürdürülebilirlik ile Yükseliyor
Araştırmaya katılanların yüzde 77‘si, yeni teknoloji alanlarında tedarikçi seçimlerinde çevresel etkiyi göz önünde bulunduranlara öncelik vereceklerini belirtiyor. “Hayata geçirme ve uygulama hızı” ile “uçtan uca çözüm yetenekleri”, şu an için en önemli tedarikçi özellikleri olarak sıralansa da geleceğe yönelik olarak, “sürdürülebilirlik yetenekleri ve referanslar” birinci sırada yer alırken, “rekabetçi fiyatlandırma” ikinci sıradaki kriterler olarak değerlendiriliyor.
İşletmeler, yeni nesil teknolojilerin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önemli katkılar sağladığını vurguluyor. Bu katkılar arasında, enerji tüketiminin azaltılması (yüzde 46) listenin başını çekerken, iyileştirilmiş sürdürülebilirlik ölçümü (yüzde 39) ve planlama (yüzde 39) da öncelikli konular arasında yer alıyor.
Fakat algılanan faydaların sektörlere göre farklılık gösterdiği dikkat çekiyor. Örneğin; otomotiv şirketlerinin yüzde 54‘ü en önemli fayda olarak enerji tüketiminin azaltılmasını vurgularken, sağlık hizmet sağlayıcıları arasında bu oran yüzde 38‘e düşüyor. Atık azaltımı ise imalat sektöründeki katılımcıların yüzde 50‘si tarafından öne çıkarılırken, bu oran kamu kuruluşları için sadece yüzde 35‘e denk geliyor.
Yapılan araştırma, gelişmekte olan sekiz yeni nesil teknoloji alanında (robotik ve otomasyon, analitik ve yapay zekâ (AI), uç bilişim (edge computing), IoT, 5G, artırılmış veya sanal gerçeklik, blok zinciri, kuantum bilgi işlem) yatırım seviyelerinin arttığını gösteriyor. Buna göre; 5G ve uç bilişim teknolojileri, önceki yıla kıyasla yüzde 4 artışla en büyük yükselişi sergiliyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.