Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen “Yarının Köyleri” projesi kapsamında ilk dijital merkez Adana’nın Kürkçüler Köyü’nde faaliyete geçirildi.
Adana, Diyarbakır ve İzmir’deki üç pilot köy ile başlayan Yarının Köyleri projesinin ilk aşamasında, toplamda 10 köy ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor. Pilot illerde proje tamamlandığında yeni e-ticaret girişimcilerinin oranının yüzde 60 artması öngörülüyor.
Yarının Köyleri projesi kapsamında, proje ilk aşamasının sonuna kadar Diyarbakır’ın Bağıvar ve İzmir’in Ulamış bölgelerinde de dijital merkezler kurulacak. Şubat ayındaki deprem felaketi sonrasında Hatay da projeye dahil edilmişti. Hatay’da dördüncü Yarının Köyü Dijital Merkezi için çalışmalar devam ediyor. Yarının Köyleri projesi, köylere teknoloji imkânlarının ulaştırılmasıyla istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi ve kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesini hedefliyor.
Köylerde kurulacak dijital merkezlerde, çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylerin katılacağı geniş kapsamlı çalışmalarla Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılması için çabalar sarf edilecek. Bu sayede, yerelde üretilen ürünler, zanaat eserleri ve el emeği ürünleri, köyden doğrudan tüketiciyle buluşabilmesi için fırsatlar yaratılacak. Ayrıca proje ile yöresel tarım, tekstil ve zanaat ürünleri için e-ticaret imkânları ve yeteneklerinin geliştirilmesiyle birlikte, kırsal bölgelerde dijital değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve kapsayıcı büyümenin hızlandırılması planlanıyor.
Yarının Köyleri projesiyle köylerin e-ticaret ve e-ihracat yoluyla uluslararası arenada faaliyet göstermesi, akıllı tarım modelleri ve uygulamalarıyla sürdürülebilir ve teknoloji odaklı üretim kültürünün desteklenmesi, çocukların kodlama ve robotik atölyelerinde dijital dünyaya hazırlanması sağlanıyor. Projenin yerel ortağı olan Sarıçam Belediyesi’ne ait, kısmen kullanılmayan bir bina Kürkçüler Dijital Merkezi olarak yeniden tasarlandı.
Yarının Köyleri, Birçok İnsana Ulaşıyor
Merkezde iki eğitim salonu, son teknoloji donanımlı teknoloji atölyesi, açık ve kapalı alanlardan oluşan ortak çalışma alanları, çocuk oyun alanları ve dijital tarım demonstrasyon alanı bulunuyor. Ayrıca donanımlı bilgisayarlar, 3D yazıcılar ve fotoğraf çekim alanı gibi olanaklar da mevcut. Adana Kürkçüler’de yetiştirilen narenciye, pamuk, biber ve geleneksel dokuma ürünleri, merkezde yenilikçi ürünlere dönüştürülecek. Narenciye ile ev temizlik ürünleri ve kozmetik ürünleri üretilirken, narenciye kabuklarından oda kokusu ve aromaterapi ürünleri elde edilecek.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, dijital araçların kalkınmada güçlü birer destek olduğunu belirtti.
Vinton şunları dile getirdi: “Bu merkez, toplumun her kesimine dijital beceriler konusunda eğitim vererek, gençten yaşlıya herkesi kapsayarak yerel ürünlerin küresel pazarlara açılmasını sağlayacak. Bu da yerel geliri desteklemek, fırsat eşitliğini artırmak ve kırsal ile şehir arasındaki yaşam kalitesi farkını azaltmaya yardımcı olacak.”
Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz ise “Trendyol’un kuruluş felsefesinde, vizyonunda ülkemiz ve ekosistemimiz için en büyük pozitif etkiyi yaratan şirket olmak var. Bu vizyon bize sürdürülebilirlik konusunda önemli sorumluluklar veriyor.” dedi.
Sektörün ilk etki araştırmasını bundan 3 yıl önce yapmaya başladıklarını söyleyen Poyraz, “Yine sürdürülebilirlik alanında sektörümüzün en kapsamlı yol haritası olan Trendyol Sürdürülebilir Etki Planı’nı geçtiğimiz yıl açıkladık.” şeklinde ifade etti.
Poyraz, Trendyol’un bir teknoloji şirketi olduğunu dile getirerek, “Hayatın her alanında dijital uçurumun kapatılması da sürdürülebilirlik vizyonumuzun önemli bir parçası. Yarının Köyleri projemiz de bu yaklaşımımızdan ve yerel kalkınmaya destek olma hedefimizden doğdu. Bugün Adana Kürkçüler’de Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlamak için başladığımız projenin ilk dijital merkezini açtık.” dedi.