Mastercard Signals‘ın yayınladığı son rapor, üretken yapay zekanın özellikle bankacılık, perakende, turizm gibi sektörlerdeki büyük şirketler ve küçük işletmeler için müşteri etkileşimini güçlendirme, iş operasyonlarının verimliliğini artırma ve yazılım geliştirmeyi destekleme gibi birçok potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca bu dönüşümün en geç yedi yıl içerisinde tamamlanabileceğinin altını çiziyor.
Mastercard, güncel teknoloji trendlerinin farklı alanlarına ışık tutan Mastercard Signals raporunun yeni sayısını yayınladı. Hızla gelişmeye devam eden, yeni çözüm ve fırsatlar sunan yapay zeka teknolojisinin son ürünü olan “üretken yapay zeka’nın” ticaretin geleceğine yönelik potansiyel etkilerine odaklanan rapor, son dönemde duyurulan diğer teknolojilerin aksine bu teknolojinin net kullanım alanları sunduğunu ve hemen her sektörde dönüştürücü bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
Rapora göre, üretken yapay zeka, insan ifadelerini taklit etme ve insan üretimine benzer içerik yaratma konusundaki şaşırtıcı yeteneği sayesinde son zamanlarda büyük ilgi görüyor. Veriler, üretken yapay zekanın müşteri etkileşimini güçlendirme, iş operasyonlarının verimliliğini artırma, yazılım geliştirmeyi destekleme ve daha birçok potansiyel faydaya sahip olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, üretken yapay zekanın özellikle bankacılık, perakende ve turizm gibi sektörlerde hem büyük hem küçük işletmelerin ticari dönüşümünde önemli bir rol oynayacağı da belirtiliyor.
Bu dönüşüm sürecinde ayrıca, “yapay zekâdan yapay zekâya ticaret” için diğer botları düzenlemek üzere tek bir kişiselleştirilmiş yapay zekâ botu kullanan; satın alma, teslimat ve ödemeyi çok az müdahale ile veya hiç insan müdahalesi olmadan koordine eden yapay zekâ uygulamaları da karşımıza çıkacak. Beş ila yedi yıl içerisinde tamamlanması beklenen bu dönüşümün özellikle veriye duyarlı ve kritik verileri işleyen sektörlerde bu entegrasyonu gerçekleştiren kuruluşlara başarı getirmesi bekleniyor.
Öte yandan raporda, güncel haliyle bile son derece güçlü olan bu teknolojinin insan gözetimiyle gelişimine devam etmesi durumunda inanılmaz fırsatlar vaat ettiği de vurgulanıyor. Üretken yapay zekânın güvenli kullanımının, küresel bir topluluk olarak kolektif eylemlere bağlı olduğunun da altını çizen raporda, riskler ve zorlukları ele alınarak benimsenirse, teknolojinin ticaret için dünyayı olumlu yönde etkileyecek bir dönüşüme yol açabileceği de belirtiliyor.