Robotor adlı girişim, heykel sürecini robotik ve yapay zekâ kullanımıyla basitleştirerek devrim yaratmaya çalışıyor.
Filippo Tincolini ve Giacomo Massari tarafından kurulan bu yeni şirket, sanat eserlerinin daha hızlı, daha kolay ve hatta daha sürdürülebilir bir şekilde üretilmesini amaçlıyor.
Robotlarının heykeltıraşların iş yükünü azaltmak için doğduğunu belirten Massari, Carrara‘nın geleneksel heykelcilik kültüründen beslendiklerini ifade etti. Ayrıca Robotor projesinin tamamının, taş işlemeye dair 18 yıllık deneyimin ürünü olduğunu belirtti. Massari, yorucu işleri robotların üstlenebileceği bir felsefeden yola çıkarak projeyi hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.
Robotor, heykel sanatına yeni bir soluk getiriyor
Robotor, heykelleri oluşturmak için bir mekanik kol kullanıyor. Bu robotik cihaz, Elektro Miller adı verilen farklı boyut ve kapasitelerdeki aletleri kullanıyor. Ayrıca otomatik takım değiştirme işlevi sayesinde çeşitli yapılarla uyum sağlayabiliyor. Ancak makinenin çalışabilmesi için Robotor’un tescilli yazılımı OR-OS‘a ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Bu yazılım hem yazılım uzmanları tarafından programlanabilen hem de tamamen otonom olarak çalışabilen bir özellik taşıyor.
Robotor’un tescilli yazılımı OR-OS, 3B modelleri almak ve optimize edilmiş iş akışları oluşturmak için insan müdahalesine ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Ayrıca benzersiz bir yetenek olarak araç yolları oluşturuyor. Son olarak heykeli inşa etmeye devam eden robotik keski ile iletişim kurabiliyor. Yazılım, yeni bir yapı oluşturmak için şekillendirme, cilalama ve hatta temizleme gibi tüm adımları ele alıyor. Herhangi bir figürü oluşturmak için en iyi ve sürdürülebilir yolları ustalıkla belirliyor.
Kurucular, heykeller için yeni bir çağın başlayacağına inanıyorlar.
Massari, “Sanat tarihi sürekli yeniliklerin tarihidir. Sanatçılar, hayallerini, düşüncelerini, vizyonlarını ve inançlarını ifade etmek için ihtiyaç duydukları malzemeleri ve araçları bulmak için her zaman teknolojik bilgiye ve yaratıcılığa güvendiler. Yeniliklerin her zaman sanatın yapım biçimleri üzerinde bir etkisi olmuştur.” şeklinde konuştu.