Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, yapay zekadaki gelişmelerin robotik sektörü nasıl etkilediğini değerlendirdi.
Son yıllarda yapay zeka alanında yaşanan atılımlar, insanlığın bilgisayar kadar kritik ve dönüştürücü bir icatla karşı karşıya olduğunu gösterdi. OpenAI’ın duygu değişimlerini yansıtabilen, saniyeler içinde yanıt verebilen ve karşılıklı diyaloğu mümkün kılan sesli asistanı GPT-4o’yu, Google’ın gerçek zamanlı görüntü işleme kapasitesine sahip Project Astra ürünü takip etti. Yapay zekadaki gelişmeler, Endüstri 4.0’ın mimarlarından olan robotların geleceğine ilişkin beklentileri artırdı.
Alkın: “Öyle bir dönemdeyiz ki yaşanan gelişmeler fütüristliği bir yaklaşım olmaktan çıkarıp, geleceğin teknolojilerini bugüne taşıyor. İnsan-makine etkileşimine yeni bir soluk getiren yapay zeka, robotların potansiyelini de çok kısa sürede artıracak” dedi.
Dünya Robotik Raporu’nun güncel edisyonuna göre, dünya çapında her 10 bin imalat sektörü işine karşılık 141 robot bulunuyor. Mikroçip üreticisi Nvidia, robotlar için bir model geliştirmeyi amaçlayan Project GR00T’u duyurdu. Yazılım tabanlı robotik süreç otomasyonu (RPA), yapay zeka teknolojilerinden oluşan dijital çalışanlar ile sahada çalışabilen endüstriyel robotlarla bu dönüşüm çoktan başladı. Alkın, “Yapay zekayla güçlendirilen robotlar, tüm sektörler için müthiş bir kapasite artışı sağlıyor. Biz de Robot İstihdam Ajansı olarak, şirketlerin beyaz yaka rolleri ve üretim verimliliği için robot kiralayıp satın alabilecekleri bir hizmet modeli geliştirdik” dedi.
Araç Filoları Gibi Robot Filoları Olacak
Canan Alkın, yakın gelecekte şirketlerin tekrarlayan işleri dijital çalışanlara devredeceğini ve endüstriyel robotların çeşitli sektörlerde adaptasyonunun artacağını belirtti. Alkın, “Şirketlerin araç filoları gibi robot filoları da olacak. Başarı, bu filoların uyum içinde çalışmasını sağlamaktan geçecek” dedi.