Dr. İslam Saruhan, “Böceklerle mücadelede zamanlama kritik. Yapay zeka ile popülasyon ve varış zamanını tahmin ederek başarı hedefliyoruz.” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. İzzet Akça, Prof. Dr. Celal Tuncer, Doç. Dr. İslam Saruhan ve doktora öğrencisi Yeter Küçüktopçu’nun “Entomolojide Yapay Sinir Ağlarının Kullanımı” adlı projesinde, tarımdaki zararlı popülasyonların önceden tahmin edilmesi için yapay zeka kullanılması hedefleniyor. Akademisyenler, tarımdaki zararlıların yapay zeka ile önceden tahmin edilerek, kimyasal ilaç kullanımını azaltıp verimi artırmayı amaçlayan çalışmalarının makalesini yayımladı.
Dr. Saruhan, AA muhabirine, teknolojinin ilerlemesiyle yapay zekanın her sektörde kullanılmaya başlandığını belirtti. Tarımda yapay zekadan yararlanarak geçmiş verileri kullanıp geleceği tahmin ederek daha doğru adımlar atıldığını ifade etti. Yapay zekanın zararlılarla mücadelede hız ve başarıyı artırabileceğini vurguladı.
Saruhan, mücadelenin başarısı için zararlıların doğru tanınmasının kritik olduğunu belirtti. Benzer türlerin teşhisi zor olabilir, bu yüzden yapay zeka önemlidir. Avrupa’da 18 benzer zararlı için %97 başarı elde edildi. “İfadelerini kullandı.”
Saruhan, yapay zeka ile tarımdaki zararlıların popülasyonunu tahmin ederek önceden önlem alınabileceğini vurguladı. “Böceklerle mücadelede zamanlama kritik. Yapay zeka ile popülasyon ve varış zamanı tahmin ederek başarı sağlıyoruz. Bu, gereksiz ilaç kullanımını engelliyor. Yapay zeka, erken uyarı sistemini daha etkili kullanmamızı sağlıyor.” dedi.