Yapay Zekâ Göz Sıvısıyla Hastalık Teşhisi Koyuyor

Stanford Üniversitesi‘nde çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının yeni geliştirdiği yapay zeka, göz sıvısı aracılığıyla insanların hastalıklarını teşhis edebilecek.

Stanford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının geliştirdiği yeni yapay zeka, göz sıvısı aracılığıyla insanların hastalıklarını teşhis edebilir. Göz sıvısı odaklı bu yapay zeka, diyabet kaynaklı göz rahatsızlıkları ve hatta Parkinson hastalığının teşhisi için kullanılabilmekte.

Araştırmacıların lideri Vinit Mahajan’a göre, göz vücuttaki hastalıkların tespitinde gerçek zamanlı veriler sunuyor. Bu amaçla geliştirilen yapay zeka, göz sıvısının içinde bulunan yaklaşık 6000 proteinin 26 tanesini inceledi. Yapılan inceleme, göz sıvısının moleküler yaşının hesaplanmasına olanak sağladı.

Bilim insanlarına göre, göz sıvısının moleküler yaşı ile hastalıklar arasında net bir ilişki bulunmaktadır. Örneğin, bir kişiye diyabetik retinopati teşhisi konulduysa, bu hastanın göz sıvısı moleküler yaşı, normalde olması gereken yaşdan 30 yaş fazla çıkmaktadır. Hatta uzmanlara göre yaşlanma belirtisi, hastalık teşhisi konulmadan çok daha önce kendini göstermeye başlamaktadır. Bilim insanları, geliştirdikleri teknikle erken teşhisi çok daha etkin bir şekilde vurgulayabileceklerine inanmaktadırlar.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım