Yapay Zeka Girişimleri 7 Yılda 33 Kat Arttı

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’ni (TRAI) 2017 yılında kuran Halil Aksu, yapay zeka girişimlerinin 7 yıl içinde 33 kat arttığını belirtti.

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’ni (TRAI) 2017 yılında kuran Halil Aksu, yapay zeka girişimlerinin 7 yılda 33 kat arttığını belirterek, “2017’de Türkiye’de 12 yapay zeka ‘startup’ı olduğunu hatırlıyorum. Bugün ise bu sayı yaklaşık 400’e ulaştı ve çoğu iyi bir fonlama ile destekleniyorlar, oldukça başarılılar” dedi.

Aksu, Anadolu Ajansı Teyit Hattı’na yapay zeka ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin dünya yapay zeka ligindeki konumunu değerlendiren Aksu, ABD, Çin, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin ardından Türkiye’nin ikinci lige yakın bir yerde bulunabileceğini belirterek, “2017’de Türkiye’de 12 yapay zeka ‘startup’ı olduğunu hatırlıyorum. Bugün ise bu sayı yaklaşık 400’e ulaştı ve çoğu iyi bir fonlama ile destekleniyorlar, oldukça başarılılar. Yurt dışına ihracat yapıyorlar, yurt dışında şubeler açıyorlar. Son 6-7 yılda Türkiye, yapay zekayı büyük ölçüde benimsedi, özel sektör… 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bir Ulusal Yapay Zeka Stratejisi dokümanı yayınladı. Bu da çok değerli bir belge. Kamu sektörü de yapay zekayı şu anda ciddi şekilde ele alıyor” diye konuştu.

“İşinizi yapay zeka değil, yapay zekayla sizden daha iyi yapabilen elinizden alacak”

“Yapay zekanın iş hayatını ve istihdamı gelecekte nasıl etkileyebileceği” sorusunu yanıtlayan Aksu, yapay zekanın otomasyonu kolaylaştırarak ve faydalı olan meslekleri ortadan kaldırma ihtimali olduğunu belirtti.

Aksu, kendisinin de çok beğendiği bir söylemi anımsatarak, “Sizin mesleğinizi yapay zeka elinizden almayacak, ancak sizin işinizi yapay zekayla sizden daha iyi, daha hızlı ve daha verimli yapabilen bir insan varsa, o zaman işinizi elinizden alabilir. Bu neredeyse her meslek için geçerli.” dedi.

“Yapay zeka yanlış ellere geçerse çok büyük zararlara sebep olabilir”

Aksu, yapay zekayla ilgili hukuki düzenleme çalışmaları kapsamında ise şunları kaydetti:

“Ben liberal ekonomi savunucusuyum ama devletin de asgari düzenleme çerçevesi sağlaması gerektiğine inanıyorum. Yapay zeka yanlış ellere geçerse, yanlış, daha doğrusu kötü niyetli amaçlarla kullanılırsa, çok büyük zararlara ve tahribatlara sebep olabilir. Otonom araçların çarpışmasından menkul değerler piyasalarının manipülasyonuna kadar, yanlış kanser teşhislerinden sahte veya yalan içeriklerin yaygınlaşmasına kadar, istihdamı yok etmesinden özellikle de askeri alanda tehlikeli ve otonom sistemlerin başına buyruk hareket edip felaketlere neden olmasına kadar pek çok alanda, yapay zeka ters ve yıkıcı sonuçları olabilir.”

Etik ve hukuki düzenlemeler gerektiğini ifade eden Aksu, “Bunlarla ilgili etik, hukuki ve resmi düzenlemeler ve yönlendirmeler olmak zorundadır. Ama etik ve yasal çerçevenin içinde girişimcilere, serbest ekonomiye, arz talep dengesine olabildiğince az müdahale edilmelidir, özel sektör, kamu ve sivil toplumun bir denge ve rekabet içinde ilerlemesi ve gelişmesi teşvik edilmelidir.” dedi.

“Yapay zeka çok daha iyi tahminleme yapmayı sağlayacaktır”

Aksu, “Yapay zekayla deprem tahmini mümkün mü?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Kesinlikle. Şimdi şöyle düşünmemiz lazım: İnsan aklıyla yapabildiğimiz her şeyi yapay zekayla da yapabiliriz. Hatta çok daha iyi yapabiliriz. Çok daha hızlı yapabiliriz. Deprem tahmini aslında neye dayanıyor? Deprem tahmini sahadan veri toplamaya ve istatistikî modellere bakmaya da dayanıyor. Dolayısıyla biz bunu insan aklıyla ya da geleneksel bilişim sistemiyle yapmaktansa öğrenen sistemlerle yapmak ve orada gelişmiş algoritmalar kullanmak çok daha iyi tahminleme yapmayı sağlayacaktır.”

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım