Yapay zekânın görsel yaratıcıların eserlerini izinsiz kullanmasını önlemek için Glaze gibi çözümler geliştirilmişti. Şimdi ise metin yaratımlarını korumak için yeni bir araç gündemde: Telif Hakkı Tuzakları.
Imperial College London’daki bir ekip, metin formundaki yaratımların yapay zekâ tarafından izinsiz kullanımını tespit edebilecek yeni bir araç geliştirdi. Bu araç, “telif hakkı tuzakları” olarak adlandırılıyor ve eski harita yapımcılarının izinsiz kopyaları yakalamak için haritalara sahte kasabalar yerleştirmesi taktiğinden ilham alıyor.
Nasıl Çalışıyor?
Araç, yazarların ve yayıncıların çalışmalarını incelikli bir şekilde işaretlemelerine olanak tanıyor. Bu tuzaklar, metinlere anlamsız cümleler yerleştirerek çalışıyor ve yapay zekâ eğitim verilerinde kullanılıp kullanılmadığını tespit etmeyi mümkün kılıyor. Baş araştırmacı Yves-Alexandre de Montjoye, “‘Telif hakkı tuzaklarının’ (benzersiz hayali cümleler) orijinal metne enjekte edilmesinin, eğitilmiş bir Geniş Dil Modeli’nde (LLM) tespit edilebilirliğini nasıl mümkün kılacağını araştırıyoruz.” dedi.
Telif Hakkı Davaları
Bu yenilik, pek çok yayıncı ve yazarın, fikri mülkiyetlerinin izinsiz kullanıldığı iddiasıyla teknoloji devleriyle hukuki mücadeleye girdiği bir dönemde ortaya çıktı. Bu davalardan en dikkate değer olanı, The New York Times ve OpenAI arasındaki dava olmuştu. Bu gibi durumlar, telif hakkı tuzaklarının önemini daha da artırıyor.
Görsel yaratıcıların haklarını korumak için geliştirilen Glaze gibi çözümler, sanatçıların yapay zekâ politikaları yüzünden platformlardan ayrılmasına neden olmuştu. Örneğin, bazı sanatçılar Instagram’ı terk ederek Glaze altyapısını kullanan Cara isimli bir uygulamaya geçmişti. Şimdi ise benzer bir koruma, metin yaratımları için de mümkün hale geliyor.