Singapur’daki bir grup bilim insanı, yağmurun gelecekte temiz bir elektrik kaynağı olabileceğine dair umut verici bir buluşa imza attı. Gerçekleştirdikleri deneyde, bir tüpün içine düşen su damlalarından güç elde etmeyi başardılar.
Bu yöntemin, yağmurdan daha fazla elektrik üretimine yönelik bir model oluşturabileceği ifade ediliyor.
YAĞMUR DAMLALARINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ
Singapur Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, 12 LED’in yanmasını sağlayacak kadar enerji üretmek için yağmur benzeri damlaların yer aldığı bir tüp kullandılar.
Deneyleri, iki farklı malzeme arasında temas ettiğinde yüzeylerindeki elektrik yüklerinin hareket etmesi ilkesine dayanıyor; bu durum, balonun cilde sürtülmesiyle oluşan statik elektriğe benzetilebilir. Su, belirli yüzeylerden geçerken yük kazanabilir veya bu yükü kaybedebilir.
Çalışmanın baş yazarı Siowling Soh, “Dikey bir tüpten düşen su, belirli bir akış modeli kullanarak önemli miktarda elektrik üretimi sağlar: tıkaç akışı,” diye belirtti. “Bu yöntem, yağmurun enerjisini temiz ve yenilenebilir bir şekilde toplamaya olanak tanıyabilir.”
YAĞMURDAN ENERJİ ÜRETİMİNDE YÜK AYRIŞTIRMA
Genel olarak, akan su türbinleri döndürerek elektrik üretmek için kullanılsa da, bu yöntem genellikle büyük su kütleleri olan yerlerde uygulanabiliyor. Araştırmacılar, yük ayrıştırma yönteminin daha küçük ve düşük debili su akıntıları için etkili bir çözüm sunduğunu vurguluyor.
Bu işlem, su elektriksel iletken bir yüzey boyunca hareket ederken elektrik yükleri üretiyor. Ancak, yük ayrıştırma verimliliği sınırlıdır; çünkü elde edilebilecek enerji miktarı, suyun hareket ettiği yüzeyle kısıtlıdır.
Ekip, verimliliği artırmak için suyun bir kule tabanından metal bir iğne aracılığıyla aktığı ve yağmur boyutundaki damlaları tüpün açıklığına püskürttüğü basit bir araç geliştirdi. Damlacıkların üst kısımda çarpışması, havanın cepleri arasına dağılmış su sütunları oluşturmasını sağladı.
Su tüpün içinden aşağı doğru akarken, elektrik yükleri ayrıştı ve su, tüpün altındaki bir kapta toplandı. Tüpün üst kısmı ve bunun altındaki kabın içine yerleştirilen teller, elektrik enerjisini topladı.
TEMİZ ENERJİ TOPLAYICILARI
Tıkaç akışı sistemi, damlaların enerjisinin %10’undan fazlasını elektriğe dönüştürmeyi başardı. Test edilen damlacık hızlarının yağmurdan çok daha düşük olduğu göz önüne alındığında, araştırmacılar bu sistemin, düşen yağmur damlalarından daha fazla elektrik üretiminde kullanılabileceğini düşünüyor.
Araştırmacılar, tıkaç akış sisteminin kurulumu ve bakımının hidroelektrik santrallerine kıyasla daha basit olabileceğini ve bu durumun kentsel alanlar, özellikle çatı gibi yerler için uygun bir çözüm sunduğunu belirtiyor.