Vodafone Vakfı’nın Hackathonunda Gençler Yarın için Fikir Üretti

Vodafone Vakfı, Türkiye de dahil 9 Avrupa ülkesinde 6-19 yaş arası gençlere hackathon düzenledi. Kocaeli’den EcoLeaks takımı birinci oldu.

2 Aralık 2024 – Global Vodafone Vakfı, 6-19 yaş arası çocuk ve gençler için Avrupa genelinde özel bir hackathon düzenledi. Türkiye, Almanya, Arnavutluk, İspanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya, Portekiz ve Romanya’daki etkinlikte, “Dijital Uçurumu Kapatmak” temasıyla katılımcılardan, teknoloji ile daha kapsayıcı bir toplum yaratacak fikirler geliştirmeleri istendi.

Türkiye’de Habitat Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen “Yapay Zekâ İle Yarının Şehirleri Hackathonu”na 12 takım katıldı. Kocaeli’den EcoLeaks birinci, EGAL STEAM-UP ikinci, Adıyaman’dan AI-ZERO Çevre Bekçileri ise üçüncü oldu. Adana’dan RHM01 takımı ise Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Ödüller, Mart 2025’te Romanya’nın Bükreş şehrinde düzenlenecek törenle verilecek.

Yapay Zekâ İle Yarının Şehirleri Hackathonu” katılımcıları, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden Kaliteli Eğitim (Hedef 4), Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (Hedef 5) ve Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar (Hedef 11) konularında çözümler geliştirdi. Katılımcılar, şehirdeki mevcut sorunları analiz edip, çözülmesi gereken zorlukları tanımlayarak, yapay zekâ teknolojisiyle sürdürülebilir çözümler sundular. Prototiplerini oluşturdukları bu çözümleri, belirledikleri zorluklar ve önerilen çözümler hakkında kısa bir sunumla jüriye sundular.

Yarışmada birinci olan EcoLeaks takımı, geliştirdiği yapay zekâ tabanlı su patlaması tespiti projesiyle, IoT cihazlarından alınan verileri analiz ederek su sistemlerindeki anormallikleri tespit etmeyi hedefliyor. Yapay zekâ, su akışı, basınç, sıcaklık ve ses gibi verileri işleyerek erken uyarı sağlıyor, su kaybını azaltıyor ve bakım süreçlerini optimize ediyor.

Skills Upload Jr. Challenge” girişimi 8,2 milyon kişiye ulaştı

Vodafone Vakfı, dijital uçurum sorununu çözmeye yönelik bir adım olarak “Skills Upload Jr. Challenge” girişimini başlattı. 2021’deki lansmanından bu yana, Avrupa genelinde 7,5 milyon öğrenci, 600 bin öğretmen ve 8,2 milyon kişiye ulaşan bu girişim, öğrencilerin bölgesel sorunları çözmek için teknolojiye dayalı çözümler geliştirdiği tasarım odaklı düşünme modeline dayanıyor. Vodafone Vakfı, bu girişimle gençlerin eşitsizlikler hakkında bilinçlenmesini ve teknolojinin bu sorunları çözmedeki potansiyelini keşfetmelerini amaçlıyor.