Vodafone, küresel sürdürülebilirlik değerlendirme kuruluşu EcoVadis’in son raporunda 100 üzerinden 83 puan alarak sektöründe ilk yüzde birlik dilime girdi. Bu başarı, şirketin çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) performansındaki önemli gelişmelerin bir kanıtı niteliğinde.
Vodafone’un bu başarısında, bilime dayalı hedeflerle karbon emisyonlarını azaltma çabaları, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş ve İklim Geçiş Planı gibi stratejiler etkili oldu. Şirket, 2028’e kadar Avrupa’da, 2035’e kadar Afrika’da ve 2040’a kadar tüm değer zincirinde net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor.
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri
Vodafone, tedarikçilerinin de sürdürülebilirlik performansını artırması için önemli adımlar atıyor. Şirket, tedarikçilerinden karbon azaltma hedefleri belirlemelerini ve raporlamalarını talep ediyor. Bu sayede tüm değer zincirinde sürdürülebilirliği güçlendirmeyi amaçlıyor.
Türkiye’de Yenilenebilir Enerjiye Önemli Yatırımlar
Türkiye’de 12 veri merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda kullanılan elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Vodafone, enerji verimliliği projeleriyle de önemli başarılar elde etti. Baz yılı olan 2020’ye göre baz istasyonu başına enerji tüketimi yüzde 2, mobil veri başına enerji yoğunluğu ise yüzde 56 azaldı. Bu sayede şirket, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını yüzde 95 oranında düşürdü.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel “Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda önemli çalışmalar yaptık. Çevresel hedeflerimize ulaşmak için enerji verimliliği projelerine odaklanıyoruz. Yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak ve yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak enerji tüketimini azaltıyoruz. Bugün hayata geçirdiğimiz yatırımlarla Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na doğrudan katkı sağlıyoruz.” sözlerini kullandı.