Vodafone, iklim geçiş planını açıkladı. Plan, emisyonları %90 azaltmayı ve 2040’a kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı amaçlıyor.
Vodafone, iklim değişikliğiyle mücadelesini dünya çapında sürdürüyor. İklim geçiş planı, çok yönlü iklim hedefleri ve stratejileri içeriyor. 2025’te küresel operasyonlarda kullanılan elektriğin %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlayan Vodafone, 2028’de Avrupa’daki faaliyetlerinde (Kapsam 1 ve 2) net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca, 2030’da değer zincirinden (Kapsam 3) kaynaklanan emisyonları yarıya indirmeyi amaçlıyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel,“Vodafone Grubu, 2040 yılına kadar net sıfır şirket olmayı başarmak üzere iklim hedeflerini belirledi. Artık, en zorlu kısım olan hedeflere ulaşmak ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş yapmak için planlarını uygulamaya odaklanıyor. Türkiye’de de bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Çevresel hedeflerimize ulaşma yolunda en büyük önceliğimiz, enerji verimliliği projeleri aracılığıyla enerji tüketiminin ve buna bağlı karbon emisyonlarının azaltılması. Enerji ihtiyacımızı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaya, yapay zeka kullanımı ve benzeri uygulamalar ile enerji tüketimini düşüren teknolojilere yatırım yapmaya önem veriyoruz. Bugün Çevresel, Sosyal, Yönetişim alanında bütüncül bir bakış açısıyla hayata geçirdiğimiz yatırımlarla Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’ndan 10’una doğrudan katkı sağlıyoruz.”
Bilimsel Tabanlı Hedefler Girişimi tarafından onaylanan Vodafone, 2030’a kadar Kapsam 1 ve 2 küresel olarak en az %90 azaltmayı ve küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamayı hedefliyor. İklim geçiş planı, ağır hava koşulları, artan sıcaklıklar, enerji maliyetleri, mevzuata uyum, yeşil aklama ve müşteri beklentileri gibi 6 temel alanda eyleme geçmeyi hedefliyor.
Vodafone, tedarik zincirinden kaynaklanan emisyonları ölçmek için karbon veri analitiği yeteneklerini geliştirmeyi planlıyor. Ürün karbon ayak izine dair yüksek kaliteli verilerin eksikliği bir zorluk teşkil etse de, bu sorunu çözmek için telekomünikasyon değer zincirindeki paydaşlarıyla işbirlikleri yapmayı hedefliyor. Şirketin iklim geçiş planı, tedarikçilerle yapılan işbirliklerini vurgularken, mutlak emisyon azaltımına öncelik verecek ve emisyonları nötralize etme yöntemini yalnızca son çare olarak kullanacak.
Vodafone Türkiye, 2020 baz yılına göre baz istasyonu başına enerji tüketimini %2, mobil veri başına enerji yoğunluğunu ise %56 azalttı. Ayrıca, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını toplamda %95 oranında azalttı.