Üretken yapay zekâ araçlarının hızla yaygınlaşmasıyla, veri merkezlerinin enerji tüketimi 2030 yılına kadar %160 artacak.
Veri merkezleri, uzun yıllardır durağan bir enerji tüketimine sahipken, üretken yapay zekâ araçlarındaki hızlı artış bu dengeyi bozuyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, yapay zekâ uygulamalarıyla yapılan sorgulamalar büyük miktarda enerji harcıyor. Örneğin, bir ChatGPT sorgusu 2,9 vatsaat elektrik tüketirken, bir Google araması yalnızca 0,3 vatsaat tüketiyor. Bu da yapay zekâ sorgularının, Google aramalarından yaklaşık 10 kat daha fazla enerji harcadığını gösteriyor.
2030’a Kadar Veri Merkezlerinin Enerji Talebi %160 Artacak
Goldman Sachs’ın raporuna göre, dünya çapındaki veri merkezleri şu anda toplam enerjinin %2’sini tüketiyor. Ancak bu oranın 2030 yılına kadar %3 veya %4’e yükseleceği tahmin ediliyor. ABD’de son 10 yılda enerji talebinde neredeyse hiç büyüme yaşanmazken, 2022 ile 2030 yılları arasında veri merkezleri ve diğer teknolojik ihtiyaçlarla beraber bu talebin %2,4 artması bekleniyor. Bu büyüme, enerji şirketlerini ciddi yatırımlara zorlayabilir. Goldman Sachs analistleri, ABD’de enerji şirketlerinin sadece veri merkezlerini desteklemek için yeni üretim kapasitelerine yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapması gerektiğini belirtiyor.
Avrupa’da Enerji Talebi %50 Artacak
Bu durum Avrupa’da da benzer şekilde ilerliyor. 2023 ile 2033 arasında, veri merkezlerinin genişlemesi ve elektrifikasyonun hızlanması nedeniyle Avrupa’nın enerji talebinin %40 ila %50 artacağı öngörülüyor. Şu anda dünyadaki veri merkezlerinin %15’i Avrupa’da bulunuyor ve 2030’da bu merkezlerin enerji tüketiminin, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın toplam enerji tüketimine eşit olması bekleniyor.
Üretken yapay zekâ araçlarının enerji tüketimi yalnızca metin sorgularıyla sınırlı değil. Görüntü merkezli yapay zekalar da büyük miktarda enerji harcıyor. The Verge’in verilerine göre, ortalama bir akıllı telefonun tam şarj olması için 0,012 kWh enerji gerekiyor. Ancak üretken yapay zekayı kullanarak yalnızca bir adet görüntü oluşturmak, bir akıllı telefonun şarj olması kadar enerji tüketiyor. Bu, yapay zekanın enerji tüketimini daha da dramatik hale getiriyor.