Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2024 yılında Türkiye’ye 18,4 milyar dolar döviz kazandırarak büyük bir başarıya imza attı. Bu başarının sürekliliğini sağlamak ve görev sahasındaki illerin ihracat performansını daha da ileriye taşımak amacıyla “Ege İş Dünyası” buluşmalarının üçüncü durağı olarak geri dönüşümün başkenti Uşak belirlendi.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Uşak’ın geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi alanında sürdürülebilir bir geleceğe büyük katkı sağladığını vurguladı. Girit, “Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak ve karbon salınımını minimuma indirgemek için döngüsel ekonomi modellerine odaklanmamız gerekiyor. Uşak, tekstil geri dönüşümünde %75’lik pazar payıyla bu konuda öncü bir konumda” dedi.
Uşak’ın İhracat Potansiyeli 1 Milyar Dolara Ulaşabilir
Ticaret Bakanlığı’nın 2024 verilerine göre Uşak, 442 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek dikkatleri üretim kapasitesine çekti. Girit, Uşak’ın potansiyelinin 1 milyar dolarlık ihracata rahatlıkla ulaşabileceğini belirterek, ihracatçıları devlet desteklerinden azami şekilde yararlanmaya davet etti.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir ise konuşmasında, ihracat ve sürdürülebilirliğin çağın en kritik unsurlarından biri haline geldiğini ifade etti. Kandemir, “Uşak; tekstil, geri dönüşüm, seramik, halıcılık, deri ve süt ürünleri gibi pek çok sektörde üretim üssü konumunda. ABD, Almanya ve Irak gibi ülkeler, güvenilir üretim kapasitemizin bir göstergesi” dedi.
Yeşil Dönüşümde Uşak’ın Avantajları
“Yeşil Mutabakat ve Yeşil Organize Sanayi Bölgeleri” kavramlarının planlamaların omurgasını oluşturduğuna dikkat çeken Kandemir, “Avrupa Birliği, çevre dostu olmayan ürünleri kabul etmeyecek. Bu nedenle yeşil dönüşüm stratejilerini benimsemek kaçınılmaz. Tekstil geri dönüşüm sektöründe %72 pazar payına sahip olmamız, büyük bir avantaj” ifadelerini kullandı.
Uşak’ın yılda;
- 708.000 ton tekstil atığını battaniye, kazak ve kumaşa,
- 162.000 ton deri atığını aksesuar ve mobilya sanayine,
- 90.000 ton plastik atığı plastik hammaddesine,
- 10.000 ton lastik atığını tartan piste,
- 8.000 ton alüminyum hurdayı granüle dönüştürdüğünü belirten Kandemir, bu üretim kapasitesinin hammadde ihtiyacını karşılamada kritik rol oynadığını vurguladı.
Uşak, Yenilikçi Projelerle Gelişiyor
Uşak’ta tekstil geri dönüşüm sektörü ve makine endüstrisine yönelik iki URGE projesinin devam ettiğini belirten Kandemir, ihracatı arttırmak ve sektörel çeşitliliği güçlendirmek amacıyla stratejik planlamalar gerçekleştirildiğini söyledi. Ege İhracatçı Birlikleri ile ortak çalışmalara imza atarak firmaların Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerinin geliştirileceğini belirtti.
Kandemir, “Bugün attığımız adımlar, yarın filizlenerek hem Uşak’ın hem de Türkiye’nin ekonomik geleceğine katkı sağlayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.