TÜBİTAK‘ın desteklediği proje kapsamında Sakarya Üniversitesi ve iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren Daikin Türkiye iş birliğiyle ekonomik ve çevre dostu bir hidrojen yakıtlı kombi üretiliyor.
SAÜ ve Daikin Türkiye, üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde “Yüzde 100 Hidrojen Yakıtlı Kombi Tasarımı ve Prototip İmalatı” projesini başlattı. Proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu. Proje, SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan liderliğinde yürütülüyor. 4 doktora ve yüksek lisans öğrencisi ile 3 akademisyenden oluşan toplam 7 kişilik bir ekip projede yer alıyor.
TÜBİTAK 1505 programı altında yürütülen proje, hidrojenli yanma süreçlerinde gerekli güvenlik koşullarını sağlayarak doğal gazdan yüzde 100 hidrojene geçişi mümkün kılacak bir sistem geliştirmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz yılın sonunda başlatılan proje, 2025’in sonunda tamamlanması planlanıyor.
Pehlivan, doğal gaz yerine daha çevreci olan hidrojen yakıtıyla çalışan kombi projesi geliştirdiklerini aktardı ve ekledi:
“Hem çevresel hem de bu alanda ilk ticarileşecek ürün yönünde bir çalışma için somut adım atılmış oldu. Başvurumuz TÜBİTAK tarafından onaylandı. Çalışmaların bizim tarafımızda olan kısmı, yani simülasyon çalışmaları sürüyor. Almış olduğumuz ilk sonuçlar gayet uyumlu. Modelimizi doğrulamak üzereyiz.”
Hidrojene geçişin uzun bir süreç olduğunu vurgulayan Pehlivan, “Proje kapsamında hidrojenle uyumlu kombi tasarlamayı düşünüyoruz. Mevcut kombilerimizde bazı sistem bileşenlerinin değişerek çok kısa ve uygun maliyetli bir şekilde adapte olmasını amaçlıyoruz. Ülkemizde veya yurt dışı pazarda 2-3 yıl içerisinde teknik altyapının sağlanacağını öngörüyoruz.” dedi. Ayrıca Pehlivan, dünyada “yeşil teknolojilere” ilginin artmasının da bu konuda kendilerine destek verdiğini belirtti.
Hidrojen Yakıtlı Ürünler, Her Alanda Yer Bulacak
Daikin Türkiye AR-GE Genel Müdür Yardımcısı Serhan Kılıç ise kombilerin evsel ısıtmada kullanılan ve doğal gaz olarak tabir edilen metan gazı tüketen ürünler olduğunu anlattı. Kılıç, son zamanlarda küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle alternatif yakıtlara yönelimin başladığına dikkati çekti.
Kılıç, proje kapsamında kombilerde doğal gaz yerine hidrojen yakıtı kullanılan tasarım üzerinde çalıştıklarını dile getirdi ve ekledi: “Burada tasarım, testler bizim AR-GE’mizde gerçekleşirken üniversite tarafında teorik çözümlemeleri ve simülasyonları gerçekleştirilecek.”
Hidrojen yakıtlı ürünlerin sadece kombilerde değil gelecekte arabalar ve diğer endüstriyel tesislerde de gündeme geleceğini vurgulayan Kılıç, “Projemizde hidrojen yakıtı kullanan kombi tasarımı üzerinde çalışıyoruz. Günümüzde prototip olarak hidrojen yakıtı kullanan ürünler bulunuyor, hiçbiri sahaya inmiş değil. Bölgesel olarak özellikle İngiltere’de denemeleri var. Projemizin ayırt edici özelliği, bu üründe kendi teknolojimizle katma değer yaratan özgün çözümler uygulamak istiyoruz. Amacımız, hidrojen dağıtım hatlarında kullanılabilir hale geldiğinde projenin sonucunda çıkacak prototip ürünümüzü ürün olarak piyasaya sunmak olacak.” dedi.