Unilever Türkiye, sürdürülebilirlik alanındaki en son çalışmalarını ve geleceğe yönelik hedeflerini bir basın toplantısında duyurdu. Globalde 2039 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı planlayan şirket, sürdürülebilirlik stratejisinin üçüncü çağına girerek daha odaklı, hızlı ve sistematik bir yaklaşım benimsediğini açıkladı.
Unilever Türkiye, 2015 yılına göre operasyonlarında %78 oranında sera gazı azaltımı sağladı. Şirket, elektromobilite dönüşümü kapsamında üç elektrikli tır ve elektrikli dağıtım kamyonetleri kullanmaya başladı. Ayrıca Konya’daki güneş enerjisi tesisi, Unilever’in enerji dönüşümüne önemli bir katkı sağlıyor.
Sürdürülebilir Tarım Çalışmaları
Unilever Türkiye, domates, sarımsak, soğan, patates, mantar ve havuç gibi birçok sebzeyi %100 sürdürülebilir kaynaklardan temin ediyor. Türkiye’de sürdürülebilir tarımsal hammadde kullanım oranı %50’ye ulaşmış durumda. Şirket, bu alanda Knorr markası ile onarıcı tarım projelerini de destekliyor.
Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik
Dondurma üretiminde kullanılan kakao ve şekerin %100 sürdürülebilir kaynaklardan tedarik edildiğini belirten Unilever, süt tedarikinde bu oranın %61 olduğunu açıkladı. Knorr’un başlattığı onarıcı tarım projesi kapsamında nane ekimi gibi çalışmalar da dikkat çekiyor.
Geri Dönüşüm ve Ambalajda Yeni Yaklaşımlar
Unilever, geri dönüşüm altyapısına yatırım yaparak Burkasan ile iş birliğine gitti ve bazı ürün ambalajlarında %25’e kadar dönüştürülmüş plastik (PCR) kullanmaya başladı. Omo’nun yeniden dolum makineleri, dört farklı mağazada müşterilere sunuldu.
Plastik Toplama Hedefleri
Unilever Türkiye, ÇEVKO ile iş birliği yaparak 2024 yılı itibarıyla 18 bin ton plastik topladı. Bu rakam, şirketin piyasaya sürdüğü plastiklerin %60’ına denk geliyor. 2025 yılına kadar bu oranın %100’e çıkarılması hedefleniyor.
Unilever, globalde ve yerelde sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için attığı bu adımlarla, 2039 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Şirket, Türkiye’deki sürdürülebilirlik çalışmalarını daha da artırarak hem çevresel hem de toplumsal fayda sağlamayı amaçlıyor.