PwC Türkiye’nin “Türkiye’nin Potansiyelini Açığa Çıkarmak” başlıklı raporunu yayımladı. Rapor, Türkiye’nin kıyı bölgelerindeki ekonomik potansiyeli ve sürdürülebilir büyümeye dair önerileri ortaya koyuyor.
Sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarından deniz üstü yenilenebilir enerjiye, liman faaliyetlerinden kıyı turizmine kadar geniş bir yelpazede mavi ekonomi olarak tanımlanan sektörlere ilişkin kapsamlı başlıkları içeren raporda çevresel ve ekonomik faktörler detaylandırılıyor.
Mavi Ekonomi Nedir?
Mavi ekonomi, okyanus ve deniz tabanlı ekonomik faaliyetlere bütüncül ve sürdürülebilir bir yaklaşım olarak tanımlanıyor. Ülkelerin deniz kaynaklarına ilişkin potansiyellerini açığa çıkaran mavi ekonomi aynı zamanda uzun vadeli çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi desteklemek anlamına da geliyor.
8592 Kilometrelik Kıyı Şeridi
Türkiye, 8592 kilometrelik kıyı şeridinde 28 şehir ve 47 milyon nüfusu ile önemli bir potansiyele sahip. Toplam GSYİH’nin %67’sini oluşturan bu şehirlerde, 11 milyonun üzerinde çalışan yer alıyor ve bu çalışanların %8’i mavi ekonomi ile doğrudan bağlantılı sektörlerde faaliyet gösteriyor.
2053 Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Eylem Planı
PwC Türkiye’nin raporuna göre, 2053 Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Eylem Planı, gerekli altyapının oluşturulması ve kıyı alanlarındaki sektörler ve kurumlar arasındaki iş birliğini artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, Deniz Koruma Alanları’nın ilan edilmesiyle çevresel tehditlere duyarlı kıyı bölgelerindeki biyolojik çeşitliliğin korunması hedefleniyor.
Çevresel ve Ekonomik Adımlar
- Çevresel Adımlar: Kirliliğin önlenmesi, kıyı temizliğinin sağlanması, sürdürülebilir turizm politikalarının tasarlanması ve kıyı ekosistemleri için farkındalığın artırılması.
- Ekonomik Adımlar: Eğitim ve becerilerin geliştirilmesi, uluslararası ve kamu-özel iş birliklerinin güçlendirilmesi, KOBİ’lerin desteklenmesi, Ar-Ge teşvikleri ve denizcilik altyapısının geliştirilmesi.