Türkiye’nin İlk Yüzer GES’i Üretime Başladı

Elazığ’da Keban Barajı üzerine kurulan, Türkiye’nin ilk yüzer enerji santrali (GES) olan 1 megavat kurulu güce sahip oldu.

Ülkemizde ekonomik kalkınmanın temel girdilerinden biri olarak enerji kaynakları önemli bir yer tutmaktadır, bu durum tüm dünyada geçerlidir. Son yıllarda, sürdürülebilir enerji politikaları daha fazla tartışılmaktadır ve bu politikalar arasında arz güvenliğinin sağlanması ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının genel olarak elde edilmesinde maliyet yüksekliği, enerjinin aralıklı veya kesik bir şekilde elde edilmesi ve depolanmasındaki zorluklar ile yenilenebilir enerji altyapısının sınırlı olması gibi nedenler, yenilenebilir enerjinin dünya genelinde yaygın olarak kullanılmasını engellemektedir.

Ancak, küresel ısınmanın artmasıyla birlikte çevre bilincinin gelişmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebi artırmıştır. Bu talebin bir sonucu olarak, Elazığ’da Keban Barajı üzerine kurulan Türkiye’nin ilk yüzer enerji santrali (GES) olan 1 megavat kurulu güce sahip tesis, bu yönde önemli bir adımı temsil etmektedir.

Tarımsal Kalkınma

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Elazığ’da aktardığı bilgilere göre, GES’in ürettiği elektrikle 47 bin 830 dekar tarımsal alanın sulanmasını sağlayarak bulunduğu bölge olan Kuzova’nın tarımsal kalkınmasını gerçekleştireceği belirtilmiştir. Sonrasında kurulacak olan 3 megavatlık ilave santral ile de bulunduğu bölgenin tamamına sulama yapılabileceği ifade edilmiştir. Yumaklı, bu sistemin ülkemizdeki barajların yüzde 10’una uygulanması halinde ülkemizin elektrik ihtiyacının dörtte birinin karşılanabileceğine de dikkat çekmiştir.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Elazığ’da Keban Barajı üzerine kurulan Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralinde (GES) incelemelerde bulunarak santralin test üretimine başladığını belirtmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Keban Barajı rezervuarında tamamlanan Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santrali (GES) test üretimine başlamıştır. Bakan İbrahim Yumaklı, Keban Barajı göl yüzeyinde yaklaşık 1 megavat kurulu güce sahip yüzer GES’te üretilen enerjinin tarımsal sulamada kullanılacağını belirtmiş ve Türkiye’nin yüzer GES potansiyeli açısından şanslı bir ülke olduğunu ifade etmiştir.

Yumaklı, baraj ve göletlerin rezervuar yüzey alanlarının fotovoltaik panellerle kaplanması yöntemiyle oluşturulan yüzer GES’lerin, bir yandan temiz ve yenilenebilir elektrik enerjisi üretirken diğer yandan da buharlaşmadan kaynaklanan su kayıplarının önüne geçtiğinin altını çizmiş ve küresel ısınmanın etkilerinin arttığı bir süreçte bunun büyük önem taşıdığına işaret etmiştir.

Karasal GES’lere Göre Daha Verimli

Bakan Yumaklı, bu sistemlerin karasal GES’lere göre %10 daha verimli çalıştığını belirterek, yüzer GES’ler sayesinde atıl durumdaki rezervuar yüzey alanlarının ekonomiye kazandırıldığını aktardı.

Ülke ekonomisine bu büyüklükte ve temiz bir potansiyelin kazandırılması amacıyla Kuzova Yüzer GES AR-GE Projesi kapsamında, Keban Barajı göl yüzeyinde yaklaşık 1 MW kurulu güce sahip “Yüzer GES”in kurulumunun tamamlandığını bildiren Bakan Yumaklı, şu bilgileri paylaştı: “Bu tesisimizin test üretimine başlamasıyla çok önemli bir ilk adımı atmış olduk.

Tesisimiz, üretilen enerjinin tarımsal üretimde kullanılması ve Ar-Ge faaliyetleri içermesi bakımından ülkemizin ilk yüzer GES projesi olarak öne çıkıyor. Dört blok halinde tesis edilen Kuzova Yüzer GES, 6 dönümlük bir alanda 1840 adet güneş panelinden oluşuyor. 78 milyon TL’ye mal olan Kuzova Yüzer GES, Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra DSİ tarafından hayata geçirilen Kuzova Pompaj Sulamasının enerji ihtiyacının karşılanmasına da katkı verecek. Su kaynağı Keban Baraj gölü olan Kuzova Pompaj Sulaması’ndan 7 adet köy faydalanmakta olup toplam 4 bin 783 hektar arazi sulanıyor.”

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım