Türkiye Bankalar Birliği (TBB), finans ve bankacılık sektörü için sürdürülebilir kalkınma stratejilerinin belirlenmesi amacıyla bir rapor yayımladı.
Türkiye Bankalar Birliği, “Bankacılık Sektöründe Sürdürebilirlik: Sektör Görünüm Raporu” adlı raporu yayımlayarak, finans ve bankacılık sektöründeki sürdürülebilir kalkınma stratejilerine odaklanıyor. Raporda banka ve finans kurumlarının, sürdürülebilir yatırımların gerçekleştirilmesi ve farklı sektörlerin yeşil dönüşüm süreçlerinin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.
Türkiye Bankalar Birliği’nin hazırladığı rapor, finans ve bankacılık sektörünün sürdürülebilirliği benimseyen bir yaklaşımla hareket ederek, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, düşük karbonlu ekonomiye geçiş yapmak ve sürdürülebilir bir gelecek için fırsatları değerlendirmek gibi konularda önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Rapor, finans ve bankacılık kurumlarının, tüm paydaşları bu konuda bilinçlendirmesi ve yönlendirmesi gerektiğini vurguluyor.
TBB’nin raporu, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve AB Taksonomisi gibi uluslararası gelişmelerin sürdürülebilir finansman tanımının standartlaşması yolunda önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Raporda, bu gelişmelerin bankacılık sektörü için Türkiye ve dünya genelinde sürdürülebilirlik odaklı bir dönüşüm sağlamaya yardımcı olduğuna dikkat çekiliyor.
TBB raporunda, Türkiye’deki bankaların uluslararası uygulamaları takip ederek sürdürülebilirlik kavramını benimsediği belirtiliyor. Yapılan anket çalışması ise TBB üyesi bankaların çoğunluğunun sürdürülebilir finansman uygulamalarını benimsediğini ve bu uygulamaların çevresel ve sosyal perspektiflerden ele alındığını gösteriyor. Bankaların öncelikleri arasında ise iklim finansmanı ve yeşil dönüşüm yer alıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve AB Taksonomisi gibi uluslararası gelişmelerin bankacılık sektörünün sürdürülebilir finansman tanımının standartlaşması yolunda önemli bir çerçeve çizdiği ve Türkiye’deki bankaların bu gelişmelere paralel hareket ettiği de raporda vurgulanıyor.
Rapora göre, bankalar temiz enerji dönüşümü finansmanı kapsamında yenilenebilir enerji uygulamalarını desteklediklerini vurguluyor. Bankalar, güneş enerjisi için yüzde 100, rüzgâr ve hidroelektrik için yüzde 94, biyokütle için yüzde 81, jeotermal enerji için ise yüzde 75 oranında finansman sağladıklarını belirtiyor. Ayrıca elektrifikasyon ve yeşil hidrojen yatırımlarını da desteklediklerini ifade ediyorlar. Ankete katılan bankaların yaklaşık yüzde 80’i sanayide, yüzde 63’ü ulaşımda, yüzde 58’i binalarda ve yüzde 53’ü tarımda enerji verimliliğine yönelik finansman enstrümanlarına sahip olduklarını aktarıyor.