Türkiye’de Teknoloji İhraç Edilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni’nde, küresel rekabetin hızlandığı bir dünyada, siyasi ve ekonomik bağımsızlığın sadece bilim ve teknolojiye yatırım yaparak mümkün olabileceğini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ATO Congresium‘da düzenlenen TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni‘ne katıldı. Törende yaptığı konuşmada, küresel rekabetin hızlandığı bir dünyada, siyasi ve ekonomik bağımsızlığın sadece bilim ve teknolojiye yatırım yaparak mümkün olabileceğini belirtti.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ışığında yola koyulduklarını vurgulayan Kacır, “Türkiye’yi kendi teknolojisini geliştiren, rekabetçi şekilde ihraç eden bir ülke haline getirmek için çalışıyoruz. Bu yolda emin olun en büyük gücümüz, en önemli yol arkadaşımız yine çok değerli gençlerimizsiniz. Gençlerimizi, her zaman güçlü Türkiye Yüzyılı’nın gerçek sahipleri olarak görüyor ve tüm imkanlarımızla destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları”nın bilime ve araştırmaya gönül vermiş gençlerin buluşma noktası olduğunun altını çizen Kacır, öğrencilere kapılarının her zaman açık olduğunu aktardı. Kacır, “Birçoğunuz uykusundan feragat etti. Sabır acıdır ama kuşkusuz meyvesi de bir o kadar tatlıdır. 65 bine yakın öğrenci, 42 bini aşkın proje içinden adım adım finale yükseldiniz. Başarı, karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelme azminizdir. Başarı, sizin içinizdeki potansiyeli keşfetme ve geliştirme çabanızdır. Bizler de Bakanlık olarak gençlerimizin kendilerini keşfetme yolunda onların yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yüzüncü Yıl Gençlerin Yüzyılı Olacak

Kacır, Cumhuriyet’in gelecek yüzyılının “Türkiye Yüzyılı” olacağını ve gençlerin bunun mimarları olacaklarını ifade ederek, tam bağımsız Türkiye’nin taşlarının el ele dizileceğini söyledi. Bakanlık olarak bu hedef doğrultusunda gençlere yatırım yapmaktan hiç vazgeçmediklerini ve bundan sonra da vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Kacır, “Araştırma desteklerinden bilim merkezlerine, burslardan festivallere, laboratuvarlardan şenliklere kadar gençlerimizi bilime, eğitime, teknolojiye yönlendirecek adımlar atıyoruz. Geçtiğimiz ay İstanbul’da TEKNOFEST’i gerçekleştirdik. Orada, her gençte, ülkemizi teknolojinin gücüyle yükseltme iradesinin ve azminin ışığını gördük” şeklinde değerlendirmede bulundu.

64 Binden Fazla Kişiye Toplam 2,8 Milyar Lira Destek

Kacır, gençlere olan desteklerinin üniversite ve sonrası için de geniş bir yelpazede devam edeceğini belirterek, sadece 2018’den bugüne lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik burs ve destek programları kapsamında, toplam 2,8 milyar lira destek vererek 64 binden fazla kişiye yardımcı olduklarını açıkladı. Kacır, TÜBİTAK BİGG Programı aracılığıyla gençlere üniversite çağında projelerini girişime dönüştürme imkanı sağladıklarını vurgulayarak, öğrencilere Bakanlık ve TÜBİTAK’ın sayfalarını takip etmelerini önerdi. Türkiye’deki genç nüfusun yoğunluğuna dikkat çeken Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi’nin başarıyla gerçekleştirilebilmesinde en büyük itici gücün gençlerimiz olacağını biliyorum. Biz gençlerimize yatırım yaptıkça, onlara güvendiğimizi hissettirdikçe, bilim merkezleriyle, teknoloji festivalleriyle, gençlik merkezleriyle buluşturdukça, bu ülkeden daha nice ‘Selçuk Bayraktar’lar, ‘Aziz Sancar’lar çıkacak” şeklinde konuştu.

 

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım