Türkiye Uzay Ajansı, NASA tarafından düzenlenen Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması’na (Space Apps Challenge) katılan paydaşlardan biri oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından düzenlenen Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması’nın bu yılki paydaşlarından birinin Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olduğunu belirtti. “Bu sayede, onların tecrübelerinden faydalanırken aynı zamanda kendi uzay projelerimizi ve deneyimlerimizi aktarma imkanı elde ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıklamasına göre, NASA tarafından 11 yıldır düzenlenen Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması (Space Apps Challenge), bu yılın paydaşlarından biri de TUA oldu. Dünya ve uzaydaki zorluklara açık kaynaklı çözümler üretmeyi amaçlayan bu etkinlikte TUA’nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Çin Uzay Ajansı (CSA), Avustralya Uzay Ajansı (ASA) ve Güney Afrika Ulusal Uzay Ajansı (SANSA) gibi önemli uzay ajansları da yer alıyor.
Açıklamada yer alan Bakan Kacır, 30 binden fazla yarışmacının yer aldığı bu büyük organizasyonda Türkiye Uzay Ajansı’nın yeni bir paydaş olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, uzayda söz sahibi ülkeler arasında yer almak için dünyanın her yerinde varlığını gösterecektir. Her yıl binlerce takımın katıldığı yarışma, dünya ve uzayda karşılaşılan zorlukları çözme konusunda iş birliği ve potansiyel gösteren projeleri sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Yarışma, Uzay Bilimine ve Keşiflerine Olan İlgiyi Arttırmayı Teşvik Ediyor
NASA Space Apps Challenge, dünya genelindeki şehirlerde 48 saatten daha uzun süren uluslararası bir açık kaynaklı hackathon olarak biliniyor. Bu etkinlikte, kodlayıcılar, bilim insanları, tasarımcılar, hikaye anlatıcıları, yapımcılar, teknoloji uzmanları ve meraklı herkes, dünya ve uzayda karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmak için bir araya geliyor. Yarışma, yaratıcılığa ve eleştirel düşünceye ilham vererek dünya ve uzay bilimine olan ilgiyi artırmayı, gelecek nesillerde bilim insanlarının, teknoloji uzmanlarının, tasarımcıların ve mühendislerin çeşitliliğini ve sayısını artırmayı hedefliyor.