Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Türkiye’nin 2050 yılına kadar 5 GW kapasiteli küçük modüler reaktörler (SMR’ler) inşa etmeyi ve toplamda 20 GW nükleer enerji kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. Bayraktar, üçüncü büyük ölçekli konvansiyonel nükleer santral için müzakerelerin sona yaklaştığını belirtti.
Doğu Trakya’da kurulması planlanan nükleer santral için, Türkiye ve adı açıklanmayan Çinli bir şirket arasındaki görüşmelerde son aşamaya gelindi. Bakan Bayraktar, bu anlaşmanın birkaç ay içinde tamamlanmasını beklediklerini belirterek, “Bazı küçük farklar olsa da anlaşmaya oldukça yakınız.” dedi.
Bulgaristan ve Yunanistan Tepkili
Santralin kurulacağı yer henüz kesinleşmemiş olsa da sınır yakınlarında bir bölgenin tercih edilmesi, komşu ülkeler Bulgaristan ve Yunanistan’da endişelere neden oldu. Çinli yetkililerin potansiyel yerlerden birini ziyaret ettiğini belirten Bayraktar, bölge seçiminin yakında netleşeceğini ifade etti.
Akkuyu Nükleer Santrali’nde yapımı süren dört reaktörden ilki, 2024 yılında devreye alınacak. Rusya merkezli Rosatom, toplamda 4,8 GW kapasiteli dört VVER-1200 reaktörü inşa ediyor ve 2028 yılına kadar tüm reaktörlerin aktif hale gelmesi planlanıyor. Ayrıca, ikinci nükleer santral için Sinop’ta Rosatom ve Güney Kore ile görüşmeler devam ediyor.