Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisi, 2024 yılında 7 milyar 154 milyon dolarlık ihracatla yeni bir başarıya imza attı. Savunma sanayi ürünleri arasında, 300’e yakın ürünün yurtdışına gönderildiği bu yıl, Türkiye’nin savunma ihracatı Avrupa başta olmak üzere farklı bölgelere yayıldı. Bu büyüme, Türkiye’yi dünya sıralamasında savunma sanayisi ihracatında 11. sıraya taşırken, sektördeki başarıların ön plana çıkmasını sağladı.
Savunma sanayi alanında önemli ihracat başarıları elde edildi. Türkiye, özellikle insansız hava araçları (İHA), kara araçları, taarruz helikopterleri ve savunma sistemleri gibi stratejik ürünleri ihraç etti. Toplamda 40 ülkeye 4 bin 500’ün üzerinde kara aracı, 3 ülkeye korvet, 140 deniz platformu, 42 ülkeye mühimmat ve füze, 50’den fazla ülkeye 770 İHA, SİHA ve TİHA gönderildi. Ayrıca, 24 ülkeye elektro-optik sistemler, 8 ülkeye taarruz helikopteri ve 111 ülkeye çeşitli silahlar teslim edildi.
İhracatın Ana Pazarları: Avrupa ve Diğer Bölgesel Talepler
Türkiye’nin savunma sanayisi ihracatının en büyük pazarlarından biri Avrupa oldu. Avrupa’dan gelen talepler, özellikle İHA’lar, akıllı füzeler, kara araçları, askeri gemiler, uçak ve helikopter yapısalları ile radar ve simülatörlerden oluştu. Savunma sanayisi, bu yıl AR-GE bütçesini 3 milyar dolara yakın bir seviyeye çıkararak yerli üretim oranını yüzde 80’in üzerine taşıdı. 2023 yılına göre yüzde 29’luk bir artışla 100 milyar doları geçen proje hacmi ile sektördeki büyüme ivmesi sürüyor.
Türk Savunma Sanayiinde İnovasyon ve Yerli Üretim Atılımları
Türk savunma sanayisinin 2024 yılı performansı sadece ihracatla sınırlı kalmadı. Savunma sanayisinde yerli üretimin artırılması amacıyla önemli projeler hayata geçirildi. ALTAY tankının yerli üretim motorunun geliştirilmesi, KAAN milli muharip uçağının motorunun da yerli ve milli imkanlarla üretilmesi çalışmalarına hız verildi. Ayrıca GÖKBEY helikopterinin motorunun yerli üretimi planlanıyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), 2024 yılı itibarıyla GÖKTÜRK-2 uydu projesinin ısıl model test faaliyetlerine başladı. Bu yıl, HÜRKUŞ uçaklarının ilk teslimatları da gerçekleştirilecek. Savunma sanayisindeki bu gelişmeler, yerli ve milli savunma sanayisinin gelecekteki hedeflerine ulaşmasını sağlayacak önemli adımlar olarak kaydediliyor.
Yeni Yıl ve Gelecek Yıl İçin Beklentiler
2024 yılında kırılan ihracat rekoru, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisindeki güçlü pozisyonunu pekiştirdi. Önümüzdeki yıllarda, üretim ve ihracat hedeflerinde daha fazla rekor bekleniyor. Türkiye, savunma ürünlerini daha fazla ülkeye ihraç etmeyi ve sektördeki global rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Türkiye’nin savunma sanayisindeki liderliği, yüksek yerli üretim oranları ve inovasyon odaklı projeleriyle geleceğe daha güçlü bir şekilde ilerliyor.