Almanya merkezli Pv magazine dergisi, Türkiye’nin güneş enerjisi endüstrisindeki gelişmeleri takip ediyor ve sektördeki faaliyetlerini inceliyor.
Yazıda, Türkiye’de yılın ilk iki ayında yıllık 1,1 gigawatlık yeni üretim kapasitesi oluşturulduğuna vurgu yapılırken, “Türkiye’de güneş enerjisi için önemli bir dönem” ifadesine yer verildi. Dergi, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santralinin Konya’nın Karapınar ilçesindeki Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali olduğunu hatırlattı. Şu anda 2 gigavatlık enerji üretiliyor ancak modül ve panel sayısının artırılmasıyla bu rakamın 10 yıl içinde yıllık 10 gigavata çıkabileceği belirtildi.
Yazıda, İstanbul’da 4-6 Nisan’da düzenlenen SolarEx fuarına, güneş enerjisi modülleri üreten 80 ila 90 Türk firmasının katıldığına işaret edildi. Haberde, Türkiye’nin özellikle Çin güneş paneli üreticileriyle ithalat dampingine karşı sıkı adımlar attığı vurgulandı.
Yazıda, Türkiye Yeşil Fonu’nun yerli güneş enerjisi paneli üreticilerine finansman sağlayacağına dikkat çekildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeşil enerjiye yatırımı artırmak için geçen yıl kasımda Dünya Bankası ile 155 milyon dolarlık kredi anlaşması yapıldığını duyurmuştu. Pv magazine, Türk şirketlerinin özellikle ABD pazarına giriş isteğine de dikkat çekti. Kalyon Holding’ten bir sözcü, şunları ifade etti:
“Türkiye pazarının kapasitesinin, genişlememize paralel şekilde artacağına inanıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türk yatırımcıların yeterli finansal kapasiteye sahip olacağını düşünüyoruz. Ana pazarımızı ABD’de kurmayı planlıyoruz.“
Diğer taraftan, Ankara merkezli Elin Enerji firmasının, ABD’nin Teksas eyaletindeki bir tesiste güneş enerjisi modülü üretimine nisanda başladı.