Türkiye Girişimci Buluşması Başladı

Girişimci İşadamları Vakfının (GİV) Türkiye Gençlik Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu (TGSP), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlediği Türkiye Girişimci Buluşması, Konya’da başladı.

Girişimcilik ekosistemine değer katma amacıyla, girişimcilerin bilgilendirilmesi, fikir ve ürünlerinin yatırımcılarla buluşturularak ödüllendirilmesi ve ticarileştirilmesine katkıda bulunma amacıyla gerçekleştirilen programda 418 proje tanıtıldı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Selçuklu Kongre Merkezi’ndeki etkinlikte, GİV’in farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimcileri bir araya getirerek yatırımcıların koordinasyonunu ve işbirliğini sağlama konusundaki katkısının büyük bir değer taşıdığını ifade etti.

Vakfın insana, topluma ve çevreye duyarlı girişimciler yetiştirerek geliştirdiği sürdürülebilir iş modelleri fırsatlarıyla, paydaşlarına katma değer sunan bir organizasyon olduğunu ifade eden Gürcan, ‘Türkiye, konumu itibarıyla, üç saatlik uçuş mesafesi içinde ulaşabileceği 1,6 milyar insan ve yaklaşık 26 trilyon liralık sermayeye sahip bir ülke. Yani Türkiye, ürettiği yatırımları artırdığında ciddi bir ihracat potansiyeline sahip bir bölgede yer almaktadır’ dedi. Gürcan, salgın süreci ve ardından yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı’na rağmen Türkiye’nin 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,8 büyüme kaydederek OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu vurguladı.

İHA’da Dünyada 1 Numarayız

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu da programa, Türkiye’nin kalkınmasında itici güç olarak görülecek girişimcilik faaliyetlerinin, ülke gündeminde daha fazla yer bulmasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Dördüncü Sanayi Devrimi ile oluşturulan yenilikçi fikirlerin katma değer yaratarak istihdamı artırdığını ve ekonomilerin itici gücü haline geldiğini anlatan Çoştu, şunları ekledi:

Ülkemiz, son 20 yılda büyük atılımlar gerçekleştirerek dev bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inşa etti. Son 20 yılda atılan istikrarlı ve kararlı adımlarla bugün Türkiye, 20 yıl önce 2 olan teknopark sayısını 101’e, burada faaliyet gösteren teknoloji girişimlerinin sayısını 10 bine, AR-GE ve inovasyon merkezlerinin sayısını 1600’ün üzerine çıkarmış durumda. Buralarda son 20 yılda 100 binden fazla AR-GE projesi hayata geçirildi. Sayısı 2000’lerin başında 37 bin olan AR-GE insan kaynağı sayımız, bugün 220 binin üzerine çıkmış oldu. Bunun neticelerini, başta savunma sanayisi olmak üzere meyvelerini almaya başladık, buna hepimiz şahidiz. Bugün insansız hava araçları konusunda dünyanın bir numarası haline geldik. Onlarca yıldır özlemini çektiğimiz Türkiye’nin Otomobili Projesi’ni bu kurduğumuz ekosistemle hayata geçirdik.

Girişimcilik Okullara İnmeli

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç da Türkiye’nin güçlü olması, gücünü artırması ve bulunduğu coğrafyadaki denge unsuru olmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin üreten bir ülke olduğuna dikkat çeken Koç, ‘Daha önce masalara davet edilmeyen Türkiye, artık masaları kurarak dünyadaki tek kutupluluktan çok kutupluluğa geçişte önemli bir kutup ülkesi haline gelmiştir. Vakıf olarak, tüm gençlerimizin fikirlerini projelere dönüştürmelerine ve bu projeleri plan dahilinde işe çevirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz’ dedi. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan da kurumun bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminin oluşturulmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti.

TÜBİTAK’ın, Türkiye’nin stratejik ihtiyaçlarına gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları ve yürüttüğü destek programlarıyla cevap verdiğini belirten Doğan, “Bu kapsamda girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi için faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz” dedi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Başkan Yardımcısı Fatih Yüksel de emeği geçenlere teşekkür etti. TÜGVA olarak gençleri projeleriyle yeniliğe ve girişimciliğe yönlendirdiklerini dile getiren Yüksel, tüm teşkilatlarıyla müteşebbis ruh kazanılması için yönlendirme yaptıklarını anlattı. Konuşmaların ardından sergi alanlarının da yer aldığı iki gün sürecek organizasyonun açılışı yapıldı. Program kapsamında çeşitli başlıklarda oturumlar ve B2B görüşmeler gerçekleştirilecek, girişimcilere yönelik eğitimler verilecek ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri Töreni düzenlenecek.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım