EY‘nin 63. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi’nde 40 ülke yer aldı. ABD, Çin ve Almanya ilk üçte yer alırken, Türkiye 31. sırada bulunuyor.
EY Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi’nin (RECAI) 63. versiyonu yayımlandı. Bu endeks, yenilenebilir enerji yatırımlarının ve fırsatların çekiciliği açısından dünyanın en iyi 40 pazarını sıralıyor. Rapora göre, geçen yıl yenilenebilir enerji yatırımlarına ayrılan 660 milyar ABD doları da dahil 1,8 trilyon dolarlık artışa rağmen, COP28’in 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefine ulaşmak için yatırımlar yetersiz kalıyor.
Yenilenebilir enerji uygulamalarının yaygınlaşmasıyla, batarya enerji depolama sistemleri (BESS) arz ve talep seviyelerini dengeleyerek şebeke genişletme ve yükseltme maliyetlerini azaltmaya yardımcı olmakta ve dinamik enerji sistemlerinde önemli bir rol oynamaktadır. BESS gibi enerji depolama çözümleri, ağ sorunlarını çözmek için kritik bir rol üstlenmektedir.
ABD, Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında %30 vergi kredisiyle desteklenen BESS yatırımlarıyla dünyanın en cazip pazarı olarak öne çıkıyor. Çin ise güçlü hükümet desteğiyle 2025’e kadar BESS maliyetlerini %30 azaltmayı hedefliyor ve ikinci sırada yer alıyor. İngiltere ise yeni enerji politikasıyla BESS’i üretim varlığı olarak tanımlayarak üçüncü sıraya yükseliyor.
Araştırmaya göre, ABD, Çin ve Almanya, önde gelen ülkeler olarak kalmaya devam ediyor. İspanya’daki ağ kısıtlamaları pazarın ilk 10’undan çıkmasına yol açarken, Kanada ve Japonya açık deniz rüzgar potansiyelleriyle ilk 10’a girdi. Belçika ise açık deniz rüzgar kapasitesini üç kat artırma hedefiyle büyük bir yükseliş göstererek 17. sıraya yerleşti. Türkiye ise 31. sırada yer alıyor.