Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara’da Avrupa Birliği Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye Dijital Avrupa Programı kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara’da Avrupa Birliği Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi. Kacır, “Türkiye olarak son 20 yıl içinde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Özellikle üretim, Ar-Ge ve inovasyon alanlarında güçlü bir ekosistem kurduk ve bu ekosistemin somut sonuçlarını giderek artan bir şekilde elde etmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 154 Milyon Avro Fon
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Son Çerçeve Program olan Ufuk Avrupa’da, Ufuk 2020’dekinin de üzerinde bir başlangıç yaptıklarını belirterek şunları açıkladı: “Programın sadece 2 yılında şimdiye kadar yaklaşık 154 milyon avro değerinde fon elde ettik. Desteklenen 318 proje ve 509 katılımcı ile birlikte çok sayıda ortak projenin koordinatörlüğünü de üstlendik, bu sayı 7’den 35’e yükseldi. Programa sunulan ve fonlanmaya hak kazanan proje tekliflerinde yer alan paydaşlarımız, aynı zamanda üretilen bilgi ve teknolojiye erişim fırsatı buldular. AB ile yürüttüğümüz iş birliklerinden elde ettiğimiz olumlu sonuçlar, gelecek için umut verici.”
Türkiye-AB Milli Teknoloji Hamlesi
Türkiye-AB arasındaki iş birliğinin dijitalleşme alanındaki önemine vurgu yapan Kacır, “Dijitalleşme ve inovasyon, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki iş birliğine yönelik çok büyük fırsatlar doğuruyor. AB’nin; bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki yetkinliklerinden yararlanmayı ve bu ekosisteme güçlü bir şekilde katkıda bulunmayı önemsiyoruz. Bu doğrultuda ülkemizin, Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı’na katılımına ilişkin Anlaşmanın iki tarafça da imzalandığını ifade etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Toplamda 7,5 Milyar Avro bütçeli bu program, hepimiz için tarihi bir fırsat sunuyor. Program; Yüksek Başarımlı Hesaplama ve Yapay Zeka alanlarında stratejik altyapıların kurulumuna ve bu alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine finansman sağlıyor. Bu imkanlarla Dijital Avrupa Programı; başta KOBİ’lerimiz olmak üzere, ekonomimizin bütün paydaşlarının dijital ve yeşil dönüşümüne katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda beşeri sermayemizin dijital beceriler alanında yetkinliklerini de güçlendirecek. Bu açıdan, Dijital Avrupa Programı “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerini de tamamlayıcı bir niteliğe sahip. Bu programla birlikte sanayimizin, KOBİ’lerimizin ve kamu kurumlarımızın dijital dönüşümünü destekleyecek Avrupa Dijital İnovasyon Merkezlerini (ADİM) de ülkemizde kuruyoruz” dedi.
Yeşil Dönüşüm İle OSB’lerde Başarı
“Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası” ile sektörlerimizin çevreci çözümler ışığında büyümesini hedefliyoruz. Diğer yandan yeşil dönüşümü başarı ile gerçekleştirmemize imkân sağlayacak finansman altyapısını da oluşturuyoruz. Dünya Bankası ile birlikte geliştirdiğimiz 450 milyon dolar değerindeki “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ile de bu stratejileri somut adımlarla hayata geçiriyoruz. Benzer şekilde, yine Dünya Bankasından elde ettiğimiz 300 milyon Dolarlık “Yeşil OSB’ Projesi ile planlı sanayileşmenin merkezi olan OSB’lerin çevreci dönüşümünü gerçekleştiriyoruz.
IPA III Programı
Kacır, “Tüm dünyayı ilgilendiren yeşil dönüşüm alanında somut projeler oluşturmak için, IPA III Programı başta olmak üzere Avrupa Birliği ile iş birliğine açık olduğumuzu belirtmek isterim. AB tedarik zincirinde yer alan Türkiye’ye sağlanacak destekler, yalnızca ülkemize değil Avrupalı paydaşlarımızın yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmasını da mümkün kılacaktır. Bir kez daha ifade etmek isterim ki; bizler, Türkiye-AB ilişkilerini ve iş birliklerini oldukça önemsiyor ve destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde, AB yolunda mesafe kat ederek çalışmalarımızı sürdüreceğimize inanıyorum.”