Türk Savunma Sanayisi Kuantum Teknolojilerine İlk Adımı Atıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: “Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirip, adımlarını atmak üzere harekete geçtiğimizi bildirmek istiyorum. Kuantum teknolojileri artık bir konuşma mevzusu olmaktan çıkarıp somut projelerin başlangıcını yapmış oluyoruz. Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetini yakında başlatmayı düşünüyoruz.”

Türk savunma sanayisine kuantum dahil bir dizi yeni teknoloji kazandırılacak.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 2022 yılında başlatılan 8 AR-GE projesi için Başkanlıkta imza töreni düzenlendi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, AR-GE odak teknoloji yol haritaları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin kısa ve uzun dönem ihtiyaçlarını karşılamak için 2012 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile AR-GE çalışmalarının çok daha hızlı ve dinamik şekilde yürütülebileceği yeni bir yapı oluşturulduğunu söyledi.

İlkini 2016 yılında gerçekleştirdikleri toplam 8 AR-GE paneli yaptıklarını anımsatan Demir, panellerde alınan kararlar neticesinde 49 projenin başlatılmasına, 20 alanda da geniş alan çağrısı (SAGA) yapılmasına karar verdiklerini belirtti.

Bu paneller vesilesi ile TSK’nın mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan konularda veya geleceğe yönelik yeni teknoloji alanlarında yurt dışı bağımlılığın giderilmesi hedefiyle proje başlangıç kararları aldıklarını anlatan Demir, şöyle konuştu:

“Teknoloji öngörüleri doğrultusunda belirlenen teknoloji alanlarındaki teknik ve taktik ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla son ürün teslimatı içermeyen, analiz veya prototiplerde doğrulanan, teknik gösterimler içeren proje önerilerinin firma/kurum/kuruluşlardan alındığı geniş alan çağrılarına çıkıyoruz.

Bu çağrılarla ihtiyaç duyulan yeni teknolojilere daha hızlı ve dünya ile eş zamanlı erişim sağlamayı amaçlıyor, akademisyenlerimizin bilgi birikimi ve tecrübelerinin kritik teknolojilere yönelmesini ve aynı konuda farklı teknolojiler kullanılarak birden fazla proje yapılmasına imkan sağlanmasını hedefliyoruz.

Çok yüksek bütçeli olmayan geniş alan çağrıları kapsamındaki projelerden, küçük ölçekli prototipler, teorik ve deneysel sonuçlar gibi ispatlanmış çıktılar bekliyoruz.Yaklaşık bir yıl süren seri toplantıları içeren, yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen OTAĞ faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan her bir alt teknoloji konusu için başta kritiklik, dünyadaki durum, insan kaynağı, altyapı, çift kullanım (askeri ve sivil alanda) ve Başkanlığımız tarafından yürütülen tedarik projelerine uygulama kriterleri başta olmak üzere belirli önceliklendirme analizleri yapıyoruz.”

KAYNAK:

1.https://www.dunya.com/sektorler/teknoloji/turk-savunma-sanayisi-kuantum-teknolojilerine-ilk-adimi-atiyor-haberi-681620

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım