29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü kapsamında açıklamalarda bulunan TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, gıda israfının, açlık ve yetersiz beslenme gibi küresel sorunların yaşandığı dünyada kabul edilemez olduğunu vurguladı. Sidar, israfın önlenmesinin, sürdürülebilir bir gelecek ve kaynakların verimli kullanımı açısından hayati olduğunu belirtti.
Günde 12 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor
Türkiye’de günde 12 milyon ekmek çöpe giderken, dünya genelinde üretilen gıdanın %30’u henüz rafa çıkmadan israf ediliyor. Sidar, “Kaybedilen yiyeceklerin yalnızca dörtte biri kurtarılabilse, 1 milyar açlıkla mücadele eden insan doyurulabilir. Bu nedenle hem üretim hem tüketim süreçlerinde farkındalık yaratmak çok önemli” dedi.
Pandemi, ekonomik krizler ve doğal afetler, gıdanın üretim ve tedarik süreçlerinin ne kadar kritik olduğunu gösterdi. Sidar, sürdürülebilirlik kavramının gıda sektöründe bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirterek, kolektif hareket çağrısı yaptı. Devlet temsilcilerinden sanayicilere, çiftçilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşların gıda israfına karşı ortak bir inisiyatif almasının önemine değindi.
Gıda İsrafına Karşı Farkındalık Çalışmaları
TÜGİS Başkanı Sidar, “Yerel ve uluslararası paydaşlarımızla yaptığımız iş birlikleri ile gıda israfına karşı farkındalık çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz. Bu yıl 10.’sunu düzenleyeceğimiz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ile bu alandaki farkındalığı daha da artıracağız” diyerek, sürdürülebilirlik projelerine yönelik kararlılıklarını ifade etti.