2024 yılında gıda sektörü, adil paylaşım ve israfın önlenmesi gibi kritik alanlarda önemli adımlar attı. Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, gıda sektörünün bu yıl önemli zorluklarla karşı karşıya kalmasına rağmen sektörün önemli başarılar elde ettiğini belirtti. “2024 yılında da küresel iklim değişikliği ve jeopolitik gerilimlerin etkileri hissedildi. Ancak gıda ekosistemindeki sorunlara çözüm bulma amacıyla düzenlediğimiz Gıda Etiği Semineri, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ve diğer etkinliklerle önemli bir bağlantı platformu sunduk,” dedi.
İklim Değişikliğinin Gıda Sektörüne Etkisi
Kaan Sidar, küresel ısınmanın tarımsal verimlilik üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “FAO verilerine göre iklim kaynaklı verim kayıpları, gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. 2023’te başlayan tedarik zinciri toparlanması, 2024’te kısmen devam etse de yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimler yatırım maliyetlerini artırdı,” dedi.
Gıda Sektörü 2024 Yılında 160 Milyar Dolar Hacme Ulaştı
Sidar, “Türkiye gıda sanayisi, 2024 yılında yaklaşık 160 milyar dolarlık bir hacimle ekonomimizin önemli bir lokomotifi oldu. Geniş ürün yelpazemiz ve stratejik konumumuz, ihracatta önemli bir potansiyel sağlıyor. Bu başarıyı daha ileri taşımak için teknolojik yenilikler, üretim kapasitesinin artırılması ve uluslararası pazarlarda rekabetçi bir konum elde edilmesi kritik önem taşıyor. Bunun için yatırım teşviki ve uygun finansman desteği elzemdir,” diye ekledi.
2024’te 25 Milyar Dolara Yakın İhracat
Türkiye’nin ihracat rakamlarına da değinen Sidar, gıda sektörünün 25 milyar dolara yakın bir ihracat hacmiyle yılı tamamladığını belirtti. “Yerelden globale markalaşma çalışmaları, sektörün uluslararası arenadaki rekabet gücünü artırmada çok değerli bir rol oynuyor. Ancak daha ileri adımlar için merkezi yönetimimizin desteklerini sürdürmesi kritik öneme sahiptir” dedi.
Gıdanın Adil Paylaşımı ve Sürdürülebilirlik Odaklı Projeler
Türkiye’de gıdanın adil paylaşımı ve israfın önlenmesi yönündeki projelerde öncü rol üstlendiklerini belirten Kaan Sidar, “Tarladan sofraya kadar gıda zincirinin her aşamasında sürdürülebilirliğin sağlanması geleceğin güvenli ve adil gıda sistemleri için kritik önem taşıyor. Bu yıl boyunca Gıda Etiği Semineri ve Sürdürülebilir Gıda Zirvesi gibi etkinliklerle sektörün önemli temsilcilerini bir araya getirdik,” dedi.
Bilimsel Gerçeklerle Dezenformasyona Karşı Mücadele
Sidar, tüketicilerin bilinçli kararlar verebilmesi için bilimsel verilerin önemine vurgu yaparak, “Tüketicilerimize ürün içeriği, ambalajlama ve saklama gibi konularda doğru bilgiyi aktarmaya devam edeceğiz. Sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere karşı da aktif bir duruş sergiliyoruz. 2024’te bu faaliyetlerimizi Tüketici Bilim Kurulu aracılığıyla güçlendireceğiz,” diye konuştu.