Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle yürütülen “Yarının Köyleri” projesi, Adana ve İzmir’in köylerinde kadın, çocuk ve gençlerin geleceğe hazırlanmasına katkı sağlıyor. Proje, dijital uçurumun kapatılmasını ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi hedefliyor.
Adana’nın Kürkçüler ve İzmir’in Ulamış köylerinde kurulan ‘Yarının Köyleri Dijital Merkezleri’nde, yaz dönemi boyunca gerçekleştirilen eğitimlerle 300’ü aşkın katılımcı, geleceğe yönelik beceriler kazandı. Sarıçam Belediyesi’nin iş birliğiyle kurulan Kürkçüler Merkezi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen Ulamış Merkezi, yerel halkın dijital okuryazarlığını artırmayı amaçlıyor.
Dijital merkezlerde köy üreticilerine, akıllı tarım uygulamaları, katma değerli ürün geliştirme ve e-ticaret gibi konularda eğitimler verildi. Ayrıca, çocuklar ve gençler için düzenlenen teknoloji eğitimleri sayesinde, 3 boyutlu yazıcı kullanımı, robotik ve kodlama gibi önemli beceriler kazanmaları sağlandı. Üretici kadınlar için düzenlenen ürün geliştirme, fotoğrafçılık, tasarım ve markalaşma atölyeleri, onların ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.
“Yarının Köyleri” projesi, yerel üretimi güçlendirmeyi, istihdamı artırmayı, sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü oluşturmayı ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, Anadolu’nun yöresel ürünlerine markalaştırılma çalışmaları yapılarak bu ürünlerin doğrudan tüketiciye ulaşması sağlanıyor.
Her köyde yerel paydaşların katılımıyla, ulusal ve uluslararası pazarlarda satılabilecek potansiyele sahip bölgesel ürünler belirleniyor. Akıllı tarım uygulamaları ve dijital sistemler kullanılarak maliyetlerin düşürülmesi ve doğal kaynakların daha verimli kullanımı hedefleniyor.
Proje, yerel üreticilere, kooperatiflere ve üretici birliklerine uygulamalı eğitimler sunarak, ürün geliştirme, çeşitlendirme, sertifikasyon, markalaşma, paketleme ve e-ticaret alanlarında destek sağlıyor. Trendyol, bu merkezlerden çıkan ürünleri, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çek Cumhuriyeti gibi çeşitli uluslararası pazarlara ulaştırmayı planlıyor.
2028 yılına kadar 10 köyde dijital merkez kurulmasını hedefleyen proje, Adana ve İzmir’in ardından Sakarya, Diyarbakır ve Hatay’daki köylerde de çalışmalarını sürdürüyor. Bu projeyle bir milyondan fazla kişiye ulaşılması amaçlanıyor.