Tosyalı Holding, Türkiye’nin önde gelen çelik üreticisi olarak sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketiyle dünyada ilk ve en büyük yeşil çelik üretim projelerini başarıyla gerçekleştirmeye devam ediyor.
Holding, Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Yayımlanan rapora göre; Tosyalı 3 kıtada faaliyet gösteren yaklaşık 40 tesisi ve yaklaşık 15 bin çalışanıyla birlikte sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketini başlatarak dünyada örnek alınan ve izlenen öncü gruplardan biri olmaya devam ediyor.
Sürdürülebilirliğe uzun yıllardır büyük önem veren Tosyalı Holding, dünyanın ilk ve en büyük yeşil çelik üretim projelerini başarıyla hayata geçirmeye devam ediyor. Son birkaç yılda gerçekleştirdiği teknoloji, inovasyon ve AR-GE çalışmalarıyla 100‘den fazla sürdürülebilirlik projesine imza atan Tosyalı Holding, bu çabaları sayesinde çelik fabrikasının karbon salımını yüzde 30 oranında azaltmayı başarmış durumda.
Tosyalı Holding, nitelikli ve çevre dostu çelik üretimi için dünya genelinde milyarlarca dolarlık yeni tesis yatırımlarına odaklanarak, güneş enerjisi ve hidrojen kullanımına dayalı projelerle dünya çapında öncü bir rol üstleniyor. Bu adımlarıyla, endüstride ilklere imza atan Tosyalı Holding, çevre dostu ve yenilikçi üretim süreçleriyle öne çıkıyor.
Tosyalı Holding, Yeşil Üretimle Güçleniyor
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, demir-çelik sektörünün küresel düzeyde son derece önemli bir sektör olduğunu ve burada gerçekleştirilecek sürdürülebilirlik yatırımlarının önemli maliyetlere rağmen büyük bir değişimi tetikleyebileceğine dikkat çekti.
Tosyalı, “Binalarımızda, otomobillerimizde, kullandığımız beyaz-eşya, elektronik ve daha birçok araç gereçte, alt yapı ve üst yapıda. O yüzden diyoruz ki ‘biz değişirsek dünya değişir.’ Bu bilinçle ve üzerimizdeki sorumluluğun farkında olarak Tosyalı Holding’de ana gündemimizi uzun süre önce sürdürülebilirlik olarak belirledik. Önümüzdeki 5 yılda da ana gündemimiz sürdürülebilirlik olacak. Sektörümüz yapısı itibarıyla küresel ekonominin sürükleyici güçlerinden biri. O yüzden çelik sektöründeki değişimler tüm sektörleri etkilediği gibi, aynı zamanda bu değişimin maliyeti de diğer sektörlerle karşılaştırılmayacak kadar yüksek. Belki bazı sektörlerde birkaç şeyi değiştirerek sürdürülebilirlik yolunda önemli sonuçlar elde edebilirsiniz, ama bizim sektörümüz için sürdürülebilirlik uçtan uca olmak durumunda. Evet bunun maliyeti çok yüksek ama sonuçları da farklı sektörlere iyi örnek olacak kadar büyük.
O yüzden bizim değişimimiz dünyayı da değiştirecek ve sürdürülebilirliği kalıcı hale getirecek diye düşünüyorum. Ben bizim sektör için sürdürülebilirliği bisiklet kullanmaya benzetiyorum. Ancak pedal çevirerek dengede kalabilir ve yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Dur kalk ile ya da dışarıdan birisinin sizi itmesi ile ilerleyemezsiniz. O yüzden biz son 4-5 yılda sürdürülebilirliğin bizi nereye götürebileceğini görmüş bir şirket olarak sürdürülebilirliğin gönüllüsüyüz diyebilirim. Bunu bir iş olarak ya da yapmak zorunda olduğumuz bir şey olarak görmüyoruz. Sürdürülebilir yaşam ve daha iyi bir gelecek için bunun gönüllüsüyüz.” şeklinde ifade etti.
Tosyalı Holding, karbonsuz çelik üretime yönelik hedeflerine ulaşma yolunda teknoloji ve inovasyona da ciddi yatırımlar yapıyor. Tosyalı Holding’in geçtiğimiz günlerde ilk üretimine başlayan İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hayata geçirdiği 2,5 milyar dolar değerindeki İskenderun Sarıseki yatırımı da tamamen sürdürülebilirlik odaklı, nitelikli ve yeşil çelik üretimi yapacak bir tesis olarak öne çıkıyor. En gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı bu tesis, Endüstri 4.0 uyumuyla küresel rekabette Tosyalı Holding’i öne geçirecek. Bu tesisle birlikte, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı da Tosyalı oldu. Sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarıyla bu tesis, yüksek fırınlara göre yüzde 70, geleneksel ark ocaklarına göre yüzde 20 daha düşük karbon ayak izi ile dünyada da iyi örneklerden biri oldu.
Tosyalı sanayide kritik bir konu olan suyu verimli kullanma konusunda da birçok proje geliştiriyor. Proseslerinde soğutma amaçlı su kullanımını kapalı devre sistemleriyle gerçekleştirerek kayıpları engelliyor. 2 yıl içerisinde, kaynak verimliliği sağlayarak kullandığı suyun yüzde 60’ını geri kazanarak sürdürülebilir bir su kullanımı sağlamayı hedefliyor. Tosyalı, baca tozlarına bile sürdürülebilir değer yaratacak bir çözüm bulmuş durumda. Baca tozları filtrelerde toplanıyor ve ters havayla biriktiriliyor. Bu baca tozlarında yüzde 25-yüzde 28 arasında değişen oranda çinko oksit bulunuyor. Toplanan bu baca tozları çinko fabrikalarına veriliyor. Tosyalı, çevresel zararlı atıkların hiç birisinin olmayacağı, dünyada ilk olacak bir teknoloji ile baca tozundaki elementleri ayrıştıracak tesis kurmak üzere çalışmalarını da sürdürüyor.