Tohum Holding, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon salınımını azaltma hedefiyle Kütahya’da 80 dönümlük bir arazi üzerine kurduğu güneş enerjisi santralini devreye aldı.
Tohum Holding Genel Müdürü Yılmaz Yaman, küresel ısınmanın dünya gündeminde öne çıkmasıyla birlikte sürdürülebilirlik kavramına daha fazla önem verdiklerini ve Bursa merkezli üretim şirketleri Elvan Tekstil’in enerji ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla kendi elektriğini üretmeye karar verdiklerini belirtti.
Yaman, tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinin büyüme stratejilerine katkı sağlamak için, mevcut ve gelecekte kurulması planlanan entegre dokuma tesislerinin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir enerji planlaması yaptıklarını aktardı. Ayrıca, trafo yenilemeleri ve arazi planlamaları yaparak Tohum Enerji çatısı altında 80 dönümlük bir alanda 6,5 megavat gücünde bir güneş enerjisi santrali inşa ettiklerini ifade etti.
Yılmaz Yaman, santral hakkında “Ağaçların yapraklarıyla güneş ışınlarını sentezleyerek büyüme enerjisine dönüştürmesi gibi, GES tesisleri de güneş ışığını kablolar aracılığıyla fabrikalarımıza enerji olarak taşıyor. Bu sayede hem grubumuza hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyoruz. Eğer bu miktarda enerjiyi fosil yakıtlardan elde etseydik, yılda 5 bin ton karbon salımı yapmış olacaktık. Yenilenebilir enerji yatırımımızla bu salımı önlemeyi ve 150 bin ağacın sağlayacağı karbon depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu adım, grubumuzun sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm vizyonuna önemli bir katkı sağlayacak.” sözlerini kullandı.
“İspanya, Portekiz ve İngiltere’de hazır giyim sektöründe çözüm ortağıyız”
Yenilenebilir enerjiye adım atmalarıyla birlikte sektörde kalıcı olmayı hedeflediklerini belirten Genel Müdür Yımaz Yaman, “Kendi elektriğimizi üretirken, bu sektörde daha fazla yatırım yapma potansiyelimizi de değerlendirdik. Bu doğrultuda Tohum Enerji’yi kurduk ve Elvan-GES projesini bu yapı altında hayata geçirdik. Yenilenebilir enerji alanında ileride farklı projelerle sektörde daha büyük bir oyuncu olmayı planlıyoruz. Dünyada ve ülkemizde büyüyen enerji depolama projeleri ve karbon emisyon ticareti gibi alanlarda da faaliyet göstermeyi hedefliyoruz,” dedi.
Ayrıca, grup şirketlerinden Furkan Tekstil’de yeni kumaş türlerine yönelik AR-GE çalışmalarına devam ettiklerini ve 2025 itibarıyla Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde hazır giyim markalarına yönelik ihracat fırsatlarını değerlendirdiklerini belirtti. TEFEX Global isimli ihracat şirketleri aracılığıyla Türkiye’deki tekstil uzmanlığını dünya pazarlarına taşıdıklarını vurgulayan Yaman, “İspanya, Portekiz ve İngiltere gibi ülkelerde faaliyet gösteren hazır giyim markalarının çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. Elvan Tekstil’de mevcut boya-apre tesisimize entegre olabilecek bir dokuma tesisi projesini de 2025 yılı içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz,” şeklinde konuştu.