TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ve ASELSAN, başlangıç düzeyinde güce sahip ilk kuantum bilgisayarını yapmak için çalışmalara başladılar.
Kuantum bilgisayarları, atom düzeyinde mekaniği kullanarak çok yüksek kapasiteli işlemler yapabilen bilgisayarlar anlamına geliyor. Bu tür bilgisayarlar şu anda sadece laboratuvar ortamlarında teknolojik olarak geliştirilebilmekte olup ticari kullanıma henüz sahip değiller.
KUANTAL’da Prototip Geliştirilecek
TOBB ETÜ ve ASELSAN işbirliğiyle başlatılan çalışma kapsamında, Ar-Ge süreçleri de dahil olmak üzere, 5 kübitlik bir kuantum bilgisayarı geliştirilecek. Bu amaçla, Kuantum Araştırma Laboratuvarı kuruldu. Bu projede, ABD, Avrupa ülkeleri ve Çin’in yüksek bütçelerle Ar-Ge çalışmaları yaptığı kuantum bilgisayarına karşı TOBB ETÜ ve ASELSAN işbirliği yapmakta.
Projede, TOBB ETÜ’nün sahip olduğu süper iletken teknolojisi, önemli bir unsur olarak vurgulanmıştır. Kuantum Araştırma Laboratuvarı olan KUANTAL’da, bilgisayar ve çeşitli alanlarda araştırmalar gerçekleştirilecek. Bu işbirliği ile yerli ve milli sistemlerin geliştirilmesi amaçlanmakta olup, insan gücü yetiştirme açısından da olumlu sonuçlar beklenmekte. KUANTAL’da, araştırma faaliyetlerinin yanı sıra prototip geliştirme süreçleri de geçirilecek.
Hesaplama İçin Süper İletken Kullanılıyor
Kuantum bilgisayarları, klasik bilgisayarların çalışma prensiplerinden farklı olarak süper iletkenlerin kullanıldığı ve yarı iletkenlerden farklı olarak birden fazla durumun analiz edilebildiği bilgisayarlar olarak tanımlanır. Bu bilgisayarlar, çok çeşitli durumları hızlı bir şekilde işleyebildikleri için büyük olasılıklar ve değişkenler içeren hesaplamaları hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. Çin, ABD ve Avrupa gibi ülkelerde kuantum teknolojilerine yönelik yüksek bütçeli Ar-Ge projeleri yürütülmekte. Ticari kullanımı henüz başlamamış olsa da, bazı laboratuvarlarda sınırlı erişime sahip olan geliştirilmiş kuantum bilgisayarlar bulunuyor.