Son on yılda temiz enerji maliyetleri azaldı; güneş enerjisi ve batarya maliyetleri yüzde 90, karadaki rüzgâr enerjisi maliyetleri ise yüzde 70 düştü.
Our World in Data’nın verilerine göre, son birkaç on yılda teknolojideki en dönüştürücü değişikliklerden biri, temiz enerji maliyetlerindeki büyük düşüş oldu. Bu düşüş, sürdürülebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını ve erişilebilirliğini artırdı.
Fotovoltaik güneş enerjisi ve batarya maliyetleri yüzde 90 oranında düşerken, karadaki rüzgâr enerjisi maliyetleri ise yüzde 70 azaldı. Bu teknolojiler, Wright Yasası adı verilen bir “öğrenme eğrisini” izleyerek, üretim arttıkça maliyetlerin tutarlı bir şekilde düşmesini sağladı.
Güneş panellerinin kümülatif kurulu kapasitesi ile maliyet arasındaki ilişki, logaritmik ölçeklerde ölçülüyor ve trendin düz bir çizgiyi takip ettiği gözlemleniyor. Bu, maliyetlerdeki düşüşün katlanarak arttığını gösteriyor. Küresel kümülatif kapasite her iki katına çıktığında maliyetler yaklaşık yüzde 20 oranında düşüyor.
Son 40 yıl içinde güneş enerjisi, birçok ülkede en pahalı elektrik kaynaklarından biri olmaktan çıkıp en ucuzu haline gelmiş durumda.