ABD’li araştırmacılar, hindistan cevizi kabuğu lifleri ve soya atıkları gibi tarımsal atıkların sürdürülebilir yapı malzemesi olarak kullanılmasına dair çalışmalar yapıyor.
Küreselleşen dünyayla birlikte çevresel ve tarımsal atıkların artması, önüne geçilmesini zorlaştıran bir çevre sorunu haline geliyor. Atık sorununa müdahale etmek için geliştirilen yöntemler her geçen gün artmakta. Toplanan materyallerin yeniden işlenmesi ve başka alanlarda kullanılması, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm gibi kavramları da ön plana çıkarıyor.
Gana’nın başkenti Akra’da, tarımsal atıkları uygun fiyatlı biyo-bazlı yapı malzemelerine ve su kalitesini artıran arıtma sistemlerine dönüştüren Willow Technologies; çevresel farkındalığı yüksek şirketler içerisinde yer alıyor.
Willow Technologies’in kurucusu Mae-ling Lokko, sağlıklı ve çevre dostu bir tasarım modelinin uygulanabilirliğini kanıtlayan girişimcilerden biri olarak; ileri dönüşüm pavyonu adını verdiği panellerin üretilmesine de öncü oluyor. Panellerde yalnızca hindistan cevizi kabuğu yer almıyor, farklı atıkların birleşimiyle yapılıyor. Geri dönüşümle oluşan çuval bezleri üzerine, preslenmiş hindistan cevizi kabuğu lifleri ve soya bağlayıcılar ekleniyor.
Hindistan cevizi kabuğu yapı panelleri projesi, ABD’deki Rensselaer Politeknik Enstitüsü iş birliği ile yürütülüyor. Öncelikle gıda endüstrisinde kullanan hindistan cevizinin yan ürünleri çoğunlukla çöpe atılıyor. Geliştirilen bu proje sayesinde yan ürünler de değerlendirilmiş oluyor.