Türkiye, gıda erişiminde küresel ölçekte zorlukların yaşandığı bir dönemde ilk 6 aylık tarım ihracatıyla tüm zamanların rekorunu kırarak 16,6 milyar dolarlık bir başarıya imza attı.
Tarım sektörü, 16 milyar 627 milyon dolarlık ihracat geliriyle tüm zamanların en yüksek ilk yarı ihracatına ulaştı. Sektör, ihracat konusunda rekorlar kırmaya devam ediyor. Jeopolitik riskler ve arz kaynaklı endişelerin hüküm sürdüğü ve küresel ölçekte gıda erişiminin zorlandığı bir dönemde, Türkiye’nin tarım ürünlerine olan talebi artarak devam ediyor. Üretim ve ihracata odaklanan ekonomi politikaları da Türkiye’nin tarım ihracatına önemli bir katkı sağlıyor.
Yılın ilk 6 ayında tarım ihracatı, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak Türkiye’nin toplam dış satımının yüzde 15,4‘lük dilimini oluşturdu. Tarım sektöründe faaliyet gösteren 10 sektörden 3’ü, ilk yarıda ihracat rekoru kırdı. Bu dönemde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve ve sebze ile zeytin ve zeytinyağı sektörleri, tüm zamanların en yüksek ocak-haziran dış satımını gerçekleştirdi.
Tarım ihracatı başarısında illerin etkisi büyük
Bu dönemde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 5 milyar 510 milyon dolarlık ihracat geliri elde ederken, yaş meyve ve sebze 1 milyar 697 milyon dolar ve zeytin ile zeytinyağı da 559 milyon 881 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.
Ocak-haziran 2023 döneminde geçen yılın aynı sürecine göre, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 2,1, yaş meyve ve sebze yüzde 16,6 ve zeytin ile zeytinyağı ise yüzde 190,7 oranında ihracat artışı kaydetti.
İller bazında yapılan incelemede, İstanbul’dan 1 milyar 728 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı, Mersin’den 420 milyon 715 bin dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı, İzmir’den ise 250 milyon 678 bin dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı gerçekleştirildi.